Zapušenost i bol u uhu poslije kupanja – kako da se zaštitimo od infekcija?
Shutterstock

Zapušenost i bol u uhu poslije kupanja – kako da se zaštitimo od infekcija?

Ljekari tokom ljeta savjetuju oprez u bazenima, jezerima i morima zbog čestih infekcija uha, koje izazivaju bakterije i gljivice, naročito kod djece.

Prof. dr Sanja Krejović, fonijatar i otorinolaringolog, izjavila je za RTS da treba voditi računa o higijeni uha i grla i ukazuje da može doći i do „nevidljivih povreda uha, poput pucanja bubne opne prilikom skakanja u bazen.

Poslije rashlađivanja u bazenu, reci, jezeru ili moru dešava se da nam je uvo zapušeno, osjećamo blagi pritisak u njemu i oslabljen sluh, a kasnije i bol.

To su prvi simptomi takozvanog ‚“plivačkog uha“, koje neće proći bez odgovarajućeg liječenja, pa je neophodno da se hitno javite specijalisti za uho, grlo i nos.

Krejović je rekla da su respiratorne infekcije aktuelne ljeti, kao i zimi, jer se rashlađujemo na različite načine, poput kupanja u bazenima i provođenja vremena u klimatizovanim prostorijama.

- Bez obzira na čistoću i ispravnost vode, infekcija može da nastane i u privatnim bazenima, koje ne koristi mnogo ljudi. Treba voditi računa o higijeni, toaleti i uva i nosa i grla - ukazuje doktorka.

Simptomi pucanja bubne opne

Prema njenim riječima, prilikom kupanja u bazenima, mogu da se dese ne samo vidljive povrede nosa, već i uva koje nekada mogu biti nevedljive.

- Kada skačemo u vodu, dođe do nagle promjene pritiska, kao i prilikom leta avionom. Može doći do pucanja bubne opne, što je veoma ozbiljna povreda i treba je tako shvatiti i liječiti jer je to put prenosa infekcije u centralni nervni sistem - poručuje Krejović.

Napominje da su simptom pucanja bubne opne akutni bol, zujanja u ušima, sekrecija, što treba na pravilan način liječiti antibioticima.

Dodaje da su tokom ljetnjih mjeseci češće upale spoljašnjeg uva kada bakterije ili gljivice prilikom kupanja uđu, ali i sinusa, krajnika i grla.

Savjetuje da i djeca i stariji ispiraju nos i grlo morskom sterilisanom vodom, ističući od izuzetne važnosti mjere prevencije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.