Joe Biden pozitivan na Covid-19, nekoliko sati ranije govorio u kom slučaju bi se povukao
Foto: EPA-EFE

Joe Biden pozitivan na Covid-19, nekoliko sati ranije govorio u kom slučaju bi se povukao

Američki predsjednik Joe Biden pozitivan je na Covid-19, te je prekinuo ključni događaj kampanje koji je trebao ojačati podršku latinoameričkih birača u kritičnom trenutku izbora.

Biden je imao blage simptome i primio je prvu dozu antivirusnog lijeka Paxlovid, rekao je njegov ljekar.
"Osjećam se dobro", rekao je Biden, koji je potpuno vakcinisan i stimuliran, novinarima u srijedu u Las Vegasu, podižući palac gore prije nego što se ukrcao na Air Force One i uputio se u svoju rezidenciju u Delawareu. Predsjednik će se ondje samoizolirati u skladu sa smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Biden i njegovi saradnici više puta su navodili nedavna zaustavljanja u predizbornoj kampanji kao demonstraciju njegove snage kao vjerovatnog demokratskog kandidata, što je pokušaj suzbijanja rastućeg nezadovoljstva unutar stranke.

Događaj u srijedu u Las Vegasu - gdje se očekivalo da će govoriti na godišnjoj konferenciji UnidosUS - naveden je kao primjer tog direktnog angažmana.

Događaj UnidosUS je, međutim, zaustavljen viješću da je predsjednik bio pozitivan na Covid-19.

"Upravo sam razgovarao telefonom s predsjednikom Bidenom. I podijelio je svoje duboko razočaranje što nam se danas poslijepodne ne može pridružiti. Kao što svi znamo, predsjednik je bio na mnogim događajima i upravo je bio pozitivan na Covid", rekla je predsjednica i izvršna direktorica UnidosUS-a Janet Murguía prisutnima, uz čujne uzdahe, nakon što je Biden kasnio sat i po na svoje planirano pojavljivanje na pozornici.

Nije jasno gdje i kada je Biden dobio Covid-19. Ali iznenadna dijagnoza stavit će ga iza zatvorenih vrata u vrijeme kada demokratski zastupnici traže da ga vide.

CDC preporučuje ostanak kod kuće sve dok zaražena osoba ne bude bez temperature bez lijekova za, snižavanje temperature, najmanje 24 sata i dok se simptomi ne poprave tokom 24 sata. Zatim preporučuje nošenje maske pet dana nakon toga.

Što se tiče Bidenovog rasporeda u nadolazećim danima i njegove sposobnosti da ostane angažiran, dužnosnik Bijele kuće rekao je za CNN da je predsjednik već imao Covid-19 i da je prebrodio ta razdoblja obavljajući mnogo videopoziva. Nešto slično treba očekivati ​​iu narednim danima, rekao je službenik.

Izvor iz kampanje odvojeno je rekao za CNN da će se Bidenova kampanja prilagoditi i učiniti što je više moguće na daljinu.

Ova vijest je stigla svega nekoliko sati nakon što je Biden izjavio kako bi se povukao iz izborne utrke jedino ako mu doktori "ustanove zdravstvene probleme."

Predsjednik je prvi put bio pozitivan na Covid-19 u julu 2022. i pretrpio je drugi, takozvani rebound slučaj u danima nakon toga.

Biden je primio višestruke dopune vakcine protiv Covid-19, posljednju u septembru 2023., prema dopisu njegova ljekara. Tokom prve borbe s bolešću imao je blage simptome, uključujući curenje iz nosa, umor, visoku temperaturu i kašalj te je liječen Paxlovidom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.