Ekstremno visoke temperature i rad na otvorenom; Ombudsman: Potrebno prekinuti rad u slučajevima kada se direktno dovodi u rizik život i zdravlje zaposlenih

Ekstremno visoke temperature i rad na otvorenom; Ombudsman: Potrebno prekinuti rad u slučajevima kada se direktno dovodi u rizik život i zdravlje zaposlenih

Ekstremno visoke temperature ovih dana posebno su teško podnošljive za one koji rade na otvorenom, poput zaposlenih koji obavljaju teške poslove.

Tim povodom, Antena M obratila se Ombudsmanu Siniši Bjekoviću, sa pitanjem da li će Vlada donijeti odluku da se u takvim slučajevima rad obustavi, dok se temperature ne stabilizuju.

U nastavku slijedi odgovor Bjekovića za Antenu M:

U periodu ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile region i našu zemlju primjećuje se da su pojedini zaposleni koji rad vrše na otvorenom izloženi ovoj pojavi bez ostvarivanja prava na prekid rada i druge olakšice koje im omogućavaju zaštitu od ovog rizika.

Imajući u vidu da je ovo pitanje uređeno obavezujućim radnim zakonodavstvom i mjerama zaštite na radu, Zaštitnik upozorava poslodavce i nadležnu inspekciju da se na ovaj način direktno dovodi u rizik život i zdravlje zaposlenih i time na ekstremno brutalan način krše propisi i prava zaposlenih. Pri tome se kod prekida rada naravno ne misli na izuzetke koji su kao takvi predviđeni zakonom.

Dužni smo zahvaliti se kolegama iz redakcije Antena M koji su nam skrenuli pažnju da je ova pojava zabilježena i tokom trajanja Državnih praznika.

Iz institucije ujedno koristimo priliku da svim građanima i građankama Crne Gore čestitamo Dan državnosti, dan na koji je narod Crne Gore pored međunarodnog priznanja države na Berlinskom kongresu 1878. godine, prvi u porobljenoj Evropi 1941. godine organizovano podigao opštenarodni ustanak protiv okupatora.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.