O sličnim problemima javile su i druge brojne kompanije širom svijeta

O sličnim problemima javile su i druge brojne kompanije širom svijeta

Veliki tehnički kvar napravio probleme širom svijeta

rojne institucije i firme u svijetu, među kojima aerodromi, banke, bolnice i medijske kuće, izvijestile su o tehničkim kvarovima koji im stvaraju poteškoće, prenose svjetski mediji.

Aerodromi u Berlinu i Amsterdamu izvijestili su o tehničkim problemima zbog kojih su odgođeni letovi, a putnicima je savjetovano da kontaktiraju svoje avioprevoznike i prate najnovije informacije.

Britanski Skaj njuz objavio je da zbog tehničkog kvara nije mogao emitovati jutarnji program, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zbog softverskog kvara srušilo se i onlajn /online/ naručivanje britanskog zdravstvenog sistema.

O sličnim problemima javile su i druge brojne kompanije širom svijeta.

Letovi su prizemljeni na aerodromu u Sidneju, supermarketi doživljavaju haos na blagajni, a televizijske mreže su ostale u neredu, jer im grafika i računari nijesu radili.

Nekoliko sati prije nego što je Australija bila ozbiljno pogođena, nekoliko avioprevoznika u Sjedinjenim Američkim Državama takođe su javili da su morali odgoditi, ili otkazati letove zbog tehnološkog problema.

Uzrok prekida rada nije jasan, ali mnogi od pogođenih povezuju ga sa Majkrosoftovim operativnim sistemima.

Na aerodromu u Sidneju nestale su informacije s ploča za odlazak.

U saopštenju putnicima na domaćem terminalu, niskobudžetni prevoznik Jetstar rekao je da "problem s Majkrosoftom" znači da nije mogao prijaviti putnike, ili se ukrcati na svoje letove.

Virgin Australia takođe je svojim putnicima rekao da postoji "potpuna obustava" letova.

Korisnici društvenih medija pišu o redovima u trgovinama poput Woolworthsa, s padom sistema plaćanja.

Australska internetska stranica za prekid rada Downdetector prikazuje probleme o kojima su izvijestili National Australia Bank, telekomunikacijska kompanija Telstra, Gugl i drugi.

U saopštenju, australski nadzornik sajber bezbjednosti rekao je da nema informacija koje bi upućivale da se radi o incidentu sajber bezbjednosti.

- Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene firme - naveli su u izjavi.

Izvor:POBJEDA

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.