Spajić ne da Milatoviću pare za organizaciju samita Brdo–Brioni
Sa prošlogodišnjeg samita u Skoplju, Foto: Dan

Spajić ne da Milatoviću pare za organizaciju samita Brdo–Brioni

Vlada nije odborila zahtjev Kabineta predsjednika Crne Gore za sredstva za organizaciju regionalnog skupa Proces Brdo–Brioni, koji 7. i 8. oktobra treba da se održi u Tivtu, saznaje "Dan" iz nezvaničnih, ali pouzdanih izvora bliskih kabinetu predsjednika Jakova Milatovića.

Prema saznanjima Dan-a, Proces Brdo–Brioni treba da se održi u hotelu "Ridžent" u Porto Montenegru, ali je organizacija sada dovedena u pitanje.

Inače, Milatović je tokom posjete Sloveniji sa predsjednicom te države Natašom Pirc Musar dogovorio da Crna Gora bude domaćin ovogodišnjeg samita.

"Čim smo dobili organizaciju ovog samita, kabinet predsjednika Milatovića počeo je pripreme i obratio se Vladi zbog finansija, što je, inače, uvijek i bila praksa. To je bilo još prošle godine i trebalo je da ta sredstva budu obezbijeđena kroz budžet. Tada je Vlada saopštila da novca nema i da će ove godine obezbijediti sredstva, što, očigledno, nije učinjeno", kaže sagovornik "Dana" blizak kabinetu predsjednika države, koji je želio da ostane anoniman.

Sada je sasvim očigledno da kohabitacija između predsjednika Milatovića i premijera Milojka Spajića ne funkcioniše na najbolji način i da se sve češće primjećuju potezi, kao što je ovaj, koji se mogu pripisati njihovom ličnom odnosu. Međutim, u konkretnom slučaju to predstavlja problem čitave države jer može dovesti u pitanje i njenu međunarodnu reputaciju.

Prosto je teško povjerovati da država koja ima jednu od najglomaznijih vlada i administracija i koja troši pare šakom i kapom na funkcionere svih vrsta nema novca da finansira jedan međunarodni skup od državnog značaja na visokom nivou.

Proces Brdo–Brioni je godišnji multilateralni događaj na Zapadnom Balkanu. Pokrenuli su ga 2013. tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov tadašnji slovenački kolega Borut Pahor. Prvi zvanični sastanak održan je na Brdu pri Kranju u Sloveniji. Glavni fokus procesa je proširenje Evropske unije zemljama zapadnog Balkana.

Samitu obično prisustvuju najviši predstavnici država zapadnog Balkana, uz predsjednike Slovenije i Hrvatske, koje su članice Evropske unije.

Prošle godine ovaj samit je održan u Sjevernoj Makedoniji i na njemu je učestvovao i Jakov Milatović.

Na samitu u Skoplju su kao kodomaćini učestvovali predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, a pored predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, tu su bili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovska predsjednica Vjosa Osmani, predsjednik Albanije Bajram Begaj i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

Lideri zemalja Brdo–Brioni procesa sastaju se najmanje jednom godišnje i samit izaziva ogromno interesovanje, pa je, na primjer, za samit u Skoplju bilo akreditivano 125 predstavnika medija, od kojih 53 iz inostranstva.

Planirano još skupova – da li će biti novca?

Crna Gora je na predlog Slovenije dobila saglasnost da organizuje ovogodišnji samit Brdo–Brioni procesa, a Milatović je sa slovenačkom koleginicom Natašom Pirc Musar dogovorio i da Crna Gora ove godine bude domaćin velikog privrednog foruma dviju država.

Tokom razgovora u Sloveniji, Milatović je kazao da Crna Gora posebno cijeni podršku te države za izbor Podgorice za sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednost i da vjeruje da je i to, uz intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, nauke i kulture, važan zalog prijateljstva.

Nakon reakcije Vlade na zahthev da se obezbijede sredstva za organizaciju samita Brdo–Brioni procesa u Tivtu, ostaje otvoreno pitanje da li će predsjednikov kabinet imati dovoljno novca za organizovanje bilo kakvih događaja.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.