Janović: Važno da “antivladin blok” u Podgorici pređe 50%

Janović: Važno da “antivladin blok” u Podgorici pređe 50%

Poslanik Demokratske partije socijalista Crne Gore Nikola Janović istakao je da je od izuzetne važnosti da sve one partije koje stoje na “antivladinoj platformi” na predstojećim izborima, pre svega u Podgorici, ali i Kotoru, uspeju da dođu zajedno do rezultata od preko 50 odsto podrške birača, što bi, kako navodi, dodatno osporilo kredibilitet vlasti na državnom nivou i dovelo u pitanje njen legitimitet.

To bi bio i mogući uvod u nove vanredne parlamentarne izbore”, poručuje Janović u intervjuu beogradskom portalu “Simptom”, dodajući da podgorički izbori mogu da “razbistre” crnogorsku političku scenu i ukažu na potencijalno “neke nove mogućnosti i potrebe, a sve u cilju da se otkoče političko-društveni procesi u našoj državi.

Na pitanje o očekivanjima od predstojećih lokalnih izbora kada je reč o najjačoj opozicionoj partiji – a pojedina istraživanja javnog mnjenja kažu i najjačoj, prvoplasiranoj partiji na nivou Crne Gore u narednom periodu, Janović kaže da niko ne sumnja da će DPS napraviti dobar rezultat na izborima “i da smo najjača partija na lokalu u većini opština u Crnoj Gori”, ali kao problem vidi “nedostatak koalicionog kapaciteta”.

“Sadašnja vlast, a dugogodišnja opozicija, živjela je godinama lagodno samo kritikujući DPS, bez novih ideja i bez programa. Sada, kada su došli na vlast, i dalje nemaju nove ideje, ali zato imaju taj demagoški pristup i narativ koji sada malo izmijenjen glasi: ‘Nemamo što da ponudimo građanima ali to nije važno, važno je da nećemo poslije izbora sa DPS-om’. Zato danas imate krizu vlasti u većini opština i krizu vlasti na državnom nivou. Važno je da se pronađe odgovor na taj izazov jer Crna Gora nema vremena da čeka i stoji u mjestu, zaglavljena između desničarsko-populističkih partija i njihovih lidera sa jedne strane, manje ili više ‘umivenih’ ali sa tom istom matricom razmišljanja i djelovanja, i sa druge strane partija nekadašnje vlasti, koje ne uspijevaju uspješno da izamortizuju, iskomuniciraju i, u konačnom, argumentima odbace narativ koji im se nabacuje zbog hipoteke dugogodišnje vlasti”, ističe Janović.

Upitan da prokomentariše aktuelni ekonomski trenutak države i kako gleda na najave iz Vlade da će nekoliko dana po okončanju podgoričkih izbora prosečna plata dostići 1000 evra, Janović odgovara da “kada imate različito viđenje stvarnosti od vlasti i opozicije, jedini način da riješite ko je u pravu jeste da pogledate brojke onih koji nijesu pristrasni a to je EUROSTAT”.

“Prema zvaničnoj statistici, Crna Gora je 2019. bila na 50 posto životnog standarda prosjeka EU i najjače rangirana ekonomija od država bivše Jugoslavije koje nijesu članice EU. U toj statistici nije mjerena samo kupovna moć već ukupni kvalitet života, zdravstvo, školstvo itd. Danas, pet godina kasnije, zbog pogubnih ekonomskih poteza vlasti mi smo pali za četiri i po procentna poena. Za par godina zadužili smo se oko dvije milijarde eura, koje smo uglavnom potrošili na plate i penzije. Nemamo ni jedan jedini novi infrastrukturni projekat nove vlasti iako su prošle već četiri godine. Nemamo čak ni gotove planske pretpostavke za nastavak auto-puta prema Srbiji čija je prva dionica završena. To govori o dalekosežnoj pogubnosti ekonomske politike koju sada vodi Vlada”, naglašava Janović, ukazujući na činjenicu da je crnogorska vlada “najglomaznija u svijetu sa trideset resora i nema vizije razvoja”.

Kako kaže, uloga države ne može biti samo raspodela finansija za plate i penzije “bez vizije razvoja i stvaranja nove vrijednosti”.

“Ozbiljna Vlada bi već odavno riješila divljanje cijena prehrambenih proizvoda. Ali nije jer je računica njihova jasna, više cijene znače i veće prihode državi kroz naplatu PDV-a. Od tih prihoda finansiraće se veće plate za razne ‘partijske uhljebe’. Zato im se ne isplati da se ograničava divljanje trgovinskih lanaca sa cijenama. To je ekonomija najprostije rečeno ‘presipanja iz šupljeg u prazno’. Vjerujem da su zato građani Crne Gore dobro razumjeli naše poruke i da će brzo doći do smjene vlasti”, poručuje sagovornik portala.

Na pitanje šta nedostaje da odnosi dveju država, Crne Gore i Srbije, budu na još višem nivou, Janović je rekao kako smatra da su odnosi dobri te da ih ne treba posmatrati samo kroz prizmu politike, već i građana dve države.

“Ali da bi bili odlični, potrebno je (govorim o Crnoj Gori jer ne želim da se na bilo koji način miješam u ono što je politika zvaničnog Beograda) da se promijeni vlast u Crnoj Gori. Da sa vlasti ode podanički i poslušnički dio političke elite. Nažalost, oni koji su sada na vlasti još uvijek ne mogu da se oslobode – dio njih zbog kompleksa inferiornosti, a dio zato što je u ranijem periodu finansiran iz Beograda. E, kada se to desi, odnosi između Crne Gore i Srbije će biti bolji kao i odnosi sa svim drugim našim komšijama u regionu a koji su u ovom trenutku potezima i djelovanjem ove vlasti na najnižem nivou od obnove nezavisnosti Crne Gore”, zaključuje Nikola Janović, nekada vaterpolo “spiritus movens”, proslavljeni vaterpolista Crne Gore, kao i jedan od najboljih igrača Državne zajednice Srbije i Crne Gore u godinama pre razdruživanja dve zemlje (2006).

Podsjetimo, lokalni izbori u Gusinju održaće se 15. septembra, dok će Podgorici i Kotoru biće održani u nedjelju, 29. septembra.

Izvor: simptom.rs

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.