Zelenskog optužuju da želi previše moći
Volodimir Zelenski

Burne reakcije uoči najavljene rekonstrukcije Vlade

Zelenskog optužuju da želi previše moći

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski juče je izazvao burne reakcije u Kijevu nakon što je u parlamentu započela najveća rekonstrukcija vlade od početka sukoba s Rusijom.

Dok ruske snage napreduju na istoku Ukrajine, a Kijev lobira kod zapadnih saveznika za dozvolu korištenja dalekometnih projektila duboko u ruskoj teritoriji, zvaničnici opozicije optužili su Zelenskog da sve više popunjava vodeća mjesta u vladi bliskim saveznicima i lojalistima u pokušaju konsolidacije vlasti oko sebe i svoje kancelarije.

Njegova stranka osvojila je većinu 2019., pa Zelenski ima pravo sastavljati vladu. Ratno stanje, koje ostaje na snazi ​​dok se Ukrajina bori protiv Rusije, daje predsjedniku više ovlasti i zabranjuje izbore. Međutim neki protivnici kažu da je predsjednik pretjerao, prenose Nezavisne.

"Svi postupci sadašnjih vlasti govore o sistematskoj centralizaciji vlasti predsjednika i njegove kancelarije", rekla je za "Politico" Ivana Klimpuš-Cincadze, zastupnica iz opozicione stranke Evropska solidarnost.

"Ova serija ostavki vladinih ministara svjedoči o ozbiljnoj krizi vlasti u zemlji", dodala je.

Među onima koji su najavili ostavku je i popularni ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, koji još uvijek nije objavio razloge za takav čin.

Jedan bivši visoki ukrajinski zvaničnik, kojemu je, kao i ostalima u izvještaju "Politica", odobrena anonimnost kako bi otvoreno govorio o prestrojavanju, rekao je da je Kuleba vjerovatno smijenjen zbog sukoba s moćnim šefom kancelarije Zelenskog, Andrijem Jermakom.

"Svi su znali da se sukobljavaju. Jednom sam čak svjedočio takvoj epizodi", rekao je zvaničnik, prenosi "Index".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.