Vulin na sastanku sa Putinom: Republika Srpska je predmet naše velike brige
Aleksandar Vulin

Vulin na sastanku sa Putinom: Republika Srpska je predmet naše velike brige

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin je tokom susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama Ekonomskog foruma u Vladivostoku rekao je da je Republika Srpska predmet naše velike brige i naše velike zabrinutosti jer postoje snažni pritisci da se Republika Srpska umanji i da se Dejtonski sporazum promijeni.

"To nije moguće. To nije moguće uraditi, u koliko želite mir, ukoliko želite stabilnost. Predsednik Vučić je najveći garant mira i stabilnosti u našem regionu", rekao je Vulin, prenosi N1.

Putinu je poručio da  "mi ne možemo da zaborimo Vaš lični doprinos našoj borbi za istinu o srpskom narodu".

"Veoma sam zahvalan za priliku da mogu ovo da Vam kažem i da Vam se još jednom zahvalim na ogromnom ličnom doprinosu u našim odnosima, ali ogromnom ličnom doprinosu u očuvanju istine, što ste nam pomogli da se uspešno borimo protiv pokušaja donošenja rezolucije o lažnom genocidu u Srebrenici. Vi ste nas razumeli i snažno ste nas podržali. Kao što ste uradili 2015. godine kada je Velika Britanja pokušala u Savetu bezbednosti da nametne takvu rezoluciju koja je odbijena i kao što vidite mi to pamtimo", rekao je Vulin.

Istakao je da "Srbija nikada neće ići protiv Rusije".

Osvrnuo i na dešavanja na Kosovu i Metohiji.

"Kao što znate Srbija je ne samo strateški partner Rusije, Srbija je i saveznik Rusije. Izbog toga je pritisak na nas od strane zapada ogroman, ali Srbija koju vodi Aleksandar Vučić i Srbija koja nikada neće postati članica NATO pakta, koja nikada neće uvesti sankcije Ruskoj federaciji i koja nikada neće dozvoliti da se sa njene teritorije sprovode bilo kakve antiruske akcije", ističe on i dodaje da Srbija nije postala i neće postati dio antiruske histerije.

"Mi Rusiju poštujemo, mi Rusiju cenimo i ostalom forum na kome se nalazim je dokaz koliko je pogrešno i koliko je glupo pokušati izolovati Rusiju. To je jednostavno nije moguće. Srbija u takvoj politici neće da učestvuje i nikada neće. Vi znate da je situacija u regionu veoma teška kada je Srbija o pitanju. Imamo jednostrane pokušaje Prištine da potpuno promene situacije na terenu, da pogazi rezoluciju 1244, da pokuša da izvrši etičko čišćenje Srba na prostoru Kosova, ali je pojednako teško i što Evropska unija već 11 godina ne poštuje sopstveni potpis o formiranju zajednice Srpskih opština i doslednom i bezuslovnom sprovođenju Briselskog sporazuma", rekao je Vulin.

Ruski predsjednik je tokom svog obraćanja istakao dobre odnose između Moskve i Beograda te je pozvao predsjednika Srbije da učestvuje u dešavanjima vezanim za djelovanje BRICS-a.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.