Poljski ministar: Ruske prijetnje nuklearnim oružjem sputavaju Kina i Indija
Vladimir Putin

Poljski ministar: Ruske prijetnje nuklearnim oružjem sputavaju Kina i Indija

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski je rekao da se ne plaši da je ukrajinska ofanziva na ruskoj teritoriji "čačkanje nuklearnog medveda" jer, po njegovoj ocjeni, Rusija već godinama prijeti upotrebom nuklearnog oružja, ali tu spremnost sputavaju Kina i Indija.

"Rusija prijeti nuklearnim oružjem već godinama, ali Kina i Indija sputavaju te opasne težnje. Upotreba taktičnog nuklearnog oružja na ratištu bi bila teška i nije izvjesno da bi donijela odmah pobjedu", kazao je Šikorski u intervjuu privatnoj poljskoj televiziji Polsat.

Šikorski nije želio da nagađa kako će se razvijati rat, ali je pohvalio Ukrajinu što je uspjela da iznenadi Rusiju i prenese rat na njenu teritoriju i pretpostavio da je to u kontekstu mirovnog plana ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji će ga u septembru predstaviti kandidatima za predsjednika SAD.

"Mogu da nagađam da će tražiti da se ukine zabrana upotrebe oružja dalekog dometa zato da Rusija još više osjeti cijenu rata i da tako bude natjerana na istinske pregovore", kazao je Šikorski.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, po riječima Šikorskog, ide iz jedne Pirove pobjede u drugu.

"Putina danas možemo da uporedimo sa Pirom koji je pobijedio u svim bitkama dok na kraju nije ostao bez armije. Svakih nekoliko stotina metara ukrajinske teritorije (Rusija) plaća hiljadama žrtava. Taj odnos koristi (Ukrajini) i gubitak je za Rusiju loš", rekao je Šikorski.

Poljski ministar je rekao da nema informacije da se Bjelorusija sprema za napad na Ukrajinu jer, kako je kazao, „Bjelorusi uopšte ne žele da umiru za Putina“.

Šikorski je u intervjuu kritikovao republikanskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima Donalda Trampa zbog njegove izjave da ne bi branio saveznike u NATO koji ne izdvajaju obećane procente BDP-a za odbranu.

"Preko tri odsto BDP-a su samo SAD, Poljska i Grčka. Zar zaista želimo takav savez!?", kazao je Šikorski i dodao da nije ni jasno kakva bi bila Trampova politika prema Rusiji ako bi bio izabran za predsjednika.

"Razgovarao sam s Trampovim ljudima i neki od njih misle da bi politika Donalda Trampa bila da zaprijeti Putinu eskalacijom i da bi to moglo da dovede do mira. U stvari ne znamo kakva bi bila Trampova politika", rekao je Radoslav Šikorski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.