Uzbuna u Berlinu: Rusi planirali napad na NATO bazu u Njemačkoj
Ilustracija

Uzbuna u Berlinu: Rusi planirali napad na NATO bazu u Njemačkoj

Rusija je planirala izvršiti diverzantsku operaciju korištenjem bespilotnih letjelica i napasti NATO zračnu bazu smještenoj u Geilenkirchenu u Njemačkoj, prema njemačkim obavještajnim izvorima koji su govorili za Njemačku novinsku agenciju (DPA)

Ovaj NATO-ov objekt, smješten u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, bio je meta, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost u međunarodnim sigurnosnim krugovima

Prošle sedmice NATO-ova zračna baza Geilenkirchen-Teveren stavljena u status "Charlie", što je drugi najviši stepen borbene spremnosti, zbog mjera predostrožnosti nakon upozorenja američke tajne službe o mogućem napadu.

Obavještajni podaci pokazali su da su mogući napad dronovima na bazu.

Iz neobjavljenih razloga, Rusija je povukla svoj plan. Zbog toga su sigurnosne mjere u petak smanjene na "Bravo+".

Izvori iz njemačke obavještajne službe potvrdili su da su primljene ozbiljne direktive od obavještajne službe koje ukazuju na "pripremne radnje za vjerojatnu rusku sabotažu protiv baze NATO-a, uključujući korištenje bespilotnih letjelica".

NATO koristi Geilenkirchen od 1980. godine te ga koristi kao bazu za svoje izviđačke avione, prenosi Kliks.ba.

U Geilenkirchenu se nalazi 14 aviona Boeing E-3A Airborne Warning & Control System (AWACS), opremljenih radarom dugog dometa i senzorima sposobnim za otkrivanje zračnih i površinskih ciljeva na velikim udaljenostima.

Avion E-3A može djelovati na visinama od 9.150 metara, pokrivajući područje nadzora veće od 300.000 kvadratnih kilometara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.