Na aerodromima u EU od sjutra nova pravila za ručni prtljag
Shutterstock

Na aerodromima u EU od sjutra nova pravila za ručni prtljag

Nova pravila za ručni prtljag na aerodromima u Evropskoj uniji počet će se primjenjivati sutra, 1. septembra. Ovo je posljedica nepovjerenja Unije u pouzdanost skenera nove generacije na aerodromima EU. Zapravo, važit će pravila koja su bila prije pojave novih skenera.

Ovo se prvenstveno odnosi na aerodrome koji su koristili nove C3 skenere, omogućavajući putnicima da svoju tekućinu i elektronske uređaje ostave u svojim torbama dok se skeniraju i na aerodrome koji su ukinuli ograničenje od 100 mililitara za svaku tekućinu, aerosol ili gel.

Pouzdanost spomenutih skenera je dovedena u pitanje u maju prošle godine jer je zaključeno da nisu pouzdani za spremnike sa sadržajem većim od 330 mililitara. Dakle, aerodromi, koji su koristili C3 skenere, sjutra se vraćaju na tradicionalne rendgenske uređaje, što će možda uzrokovati kašnjenja na nekim aerodromima.

Evropska komisija je ovu mjeru predstavila kao privremenom i nije precizirala koliko dugo će se primjenjivati. U Međunarodnom vijeću evropskih aerodroma (ACI) smatraju da ova promjena predstavlja veliku prepreku i za putnike i za aerodrome.

To znači da će na aerodromima sa C3 skenerima biti moguće ponijeti boce od 100 mililitara, ali će one u ručnom prtljagu morati biti u zatvorenim plastičnim vrećicama. Veće bočice neće biti moguće nositi u ručnom prtljagu, odnosno bit će ih moguće nositi u koferu koji prolazi kroz check-in. Osim toga, prilikom skeniranja ručnog prtljaga morat će se vaditi elektronski uređaji koji su u ručnom prtljagu.

Maksimalna dopuštena težina ručnog prtljaga bit će 10 kilograma, a svaki putnik će moći ponijeti jedan komad ručnog prtljaga i jedan manji lični predmet.

Dimenzije ručnog prtljaga, zajedno s ručkama i točkićima, ne smije prelaziti 55 x 40 x 20 centimetara dok lični predmeti, poput torbice, ruksaka ili torbe za laptop, moraju biti manji od 40 x 30 x 15 centimetara te stati ispod sjedišta ispred putnika, piše portal Irish Examiner.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.