Putovali po lijek u Podgoricu, jer ih ljekari nijesu informisali da nema potrebe za tim

Putovali po lijek u Podgoricu, jer ih ljekari nijesu informisali da nema potrebe za tim

ŠUM U KOMUNIKACIJI: Izmijenjena lista ljekova trebalo da olakša proces liječenja i pacijentima i ljekarima, ipak informacije ne stižu na vrijeme

Pacijenti koji su došli u Klinički centar Crne Gore na konzilijum za ljekove za osteoporozu „prolia“ i „bonviva“ bili su neprijatno iznenađeni, jer ih je na šalteru dočekala informacija da više ne idu na konzilijum za odobravanje.

Ovaj način propisivanja ljekova je trebalo da olakša situaciju i pacijentima i ljekarima, međutim, očigledno je došlo do šuma u komunikaciji nadležnih.

Iz KCCG su Pobjedi kazali da je nakon izmjene liste ljekova odluka objavljena, te da su sa time upoznate zdravstvene istanove. Ističu da je informisanje pacijenata za ovu izmjenu bilo u nadležnosti ljekara koji pacijenta upućuje na terapiju.

Međutim, pojedini to nijesu prenijeli onima koji se liječe ovim ljekovima. Nekoliko pacijenata je Pobjedi kazalo da su tek tada saznali da je ova odluka stara više od 20 dana i da je objavljena u Službenom listu, te da kao pacijenti nijesu dužni da ga čitaju.

Pacijenti koji su došli iz drugih gradova su bili revoltirani činjenicom da su izgubili vrijeme u putovanju samo iz razloga što im pojedini izabrani ljekari nijesu rekli da nema potrebe da idu za Podgoricu.

Na šalteru je istaknuto i da se sa uputom od ljekara specijaliste, reumatologa, pacijenti sada obraćaju nadležnoj opštoj bolnici, Kliničko-bolničkom centru Berane ili Kotor, a za stanovnike Podgorice, Zete, Tuzi, Kolašina i Danilovgrada, Dnevnoj bolnici za reumatologiju u Kliničkom centru Crne Gore.

Pobjeda je uputila pitanja KCCG zbog čega pacijenti nijesu informisani i ko je nadležan da ih obavještava o izmjenama u postupku liječenja i propisivanja ljekara.

Iz KCCG su kazali da je lista ljekova izmijenjena, da je objavljena u Službenom listu i da je ta informacija proslijeđena svim zdravstvenim ustanovama, a time i zdravstvenim radnicima koji su zaposleni u njima.

- U daljem toku postupanje spada u nadležnost ljekara koji upućuje pacijenta za odgovarajuću terapiju, odnosno, da li se lijek po listi ljekova izdaje samo na osnovu izvještaja specijaliste/supspecijaliste ili preko konzilijuma - odgovorili su iz KCCG.

Istakli su da je kod ovakvih izmjena neophodno razumijevanje u periodu dok informacija o izmjeni liste ljekova ne stigne do svih struktura.

- Svim pacijentima koji su se telefonskim putem ili na šalteru reumatološke ili endokrinološke ambulante javili za konzilijum je precizno objašnjeno dalje postupanje - kazali su iz KCCG.

Naglasili su da se svakako konzilijum reumatologa i endokrinologa zakazuje putem telefona ili dolaskom na šalter ambulante.

Iz KCCG su istakli da su odrađeni svi pacijenti koji su se nalazili na spisku konzilijuma reumatologa i konzilijuma endokrinologa za odobravanje „prolia“ ampula i „bonviva/alvodronik“ ampula, sve do izmjene liste ljekova.

- Konzilijarna odluka je donešena i pacijentima je odobren jedan od pomenutih ljekova kada je to bilo indikovano - kazali su iz KCCG.

Izmjene Liste ljekova Crne Gore od strane Komisije Ministarstva zdravlja (MZ) se vrše na polugodišnjem nivou, nekada i u češćim intervalima. Iste izlaze u Službenom listu Crne Gore, a od strane MZ i Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Crne Gore prilikom izlaska u pomenutom Službenom listu budu proslijeđene zdravstvenim ustanovama.

Izvor:Pobjeda
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.