Vučić to, ipak, nije „rešio“

Vučić to, ipak, nije „rešio“

BUDVU ČEKAJU NOVI IZBORI: Propao i posljednji pokušaj konstituisanja lokalne vlasti, Demokrate, nakon burne rasprave, povukle inicijativu za izbor Đorđa Zenovića za lidera lokalnog parlamenta

Odbornica Demokrata Dragana Kažanegra-Stanišić, razočarana svime što se čulo tokom burne skupštinske rasprave, povukla je inicijativu o izboru Zenovića, nakon čega su odbornici Demokrata i koalicije ZBCG napustili zasijedanje. Time je bezuspješno okončan i posljednji pokušaj formiranja lokalne vlasti, s obzirom na to da je rok za to, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, istekao sinoć u ponoć

Nakon što je u nastavku juče održane konstitutivne sjednice Skupštine opštine, koju je obilježila burna rasprava, postalo jasno da prijedlog Demokrata za izbor nosioca njihove liste Đorđa Zenovića na čelo lokalnog parlamenta neće dobiti neophodnu podršku, odbornici te partije povukli su tu inicijativu, čime su se stekli uslovi da predsjednik države već danas raspiše izbore u tom gradu. 

Odbornici Pokreta Evropa sad, koji su ranije sa koalicijom „Za budućnost Budve“ Demokratama i predložili da delegiraju svog kandidata za čelnika SO, uz obećanje da će ga podržati, nijesu se juče ni pojavili na zasijedanju lokalnog parlamenta.

KUKAVIČJE JAJE

Lider liste „Budva naš grad“ Nikola Jovanović pretpostavio je, tokom svog izlaganja, da je to zapravo odgovor PES-a na Zenovićeve oštre kritike na račun aktuelne vlade.

Jovanović je ocijenio i da je inicijativa za izbor Zenovića na čelo SO „kukavičje jaje“ iza koga se krije pokušaj ponovnog uvođenja prinudne uprave u Budvi koju bi imenovala aktuelna vlada i preko nje „krojila kapu u Budvi“ u naredna tri mjeseca.

- Ova inicijativa se nama podmeće, a ovdje čujemo da nam je ponuđena. To nije tačno. Ovom inicijativom se ne želi izvršiti izbor predsjednika Skupštine, već se žele steći određeni politički poeni. O kolegi Zenoviću uvijek imam riječi hvale i uvijek bih podržao takvog kandidata ako je on plod političkog dogovora, a ne političkog podmetanja – poručio je Jovanović.

Na njegove navode reagovala je odbornica Demokrata Dragana Kažanegra-Stanišić optuživši ga da je izdao pritvorenog gradonačelnika Mila Božovića i da dezavuiše javnost.

- Vi ste zamrzli status u jednoj partiji. Nijeste je napustili, nego ste formirali grupu građana. Vaša lista ima 24 odsto i nema koalicioni kapacitet, nego ste zvali i DPS. Predsjednik Opštine je i danas u mandatu. Vi ste danas izdali Mila Božovića. Ništa se ne bi promijenilo u odnosu na Mila Božovića imenovanjem Zenovića – rekla je Kažanegra-Stanišić.

LAKRDIJA

Jovanović je potom Kažanegru-Stanišić pozvao da inicijativu za izbor Zenovića dostavi bez potpisa odbornika Nove srpske demokratije i Demokratske partije socijalista, te kazao da će u tom slučaju njegova lista glasati za izbor Zenovića.

- Vaš problem je u tome što je vaša akcija razobličena. Vaš plan, koji ste smislili u vrhu Vlade, razobličen je – rekao je Jovanović.

U raspravi se potom uključio odbornik i nosilac liste DPS-a na minulim izborima Nikola Milović poručujući da ta partija neće učestvovati u „lakrdiji“.

- Ostavićemo vas same. Kao i prošlog puta, spremni smo da 20. oktobra izađemo na izbore. Zahvaljujemo se građanima koji nijesu podlegli političkim pritiscima. Nećete sa Nikolom Milovićem, nećete sa Milanom Tičićem, nećete sa građanima Budve. Po čemu ste prvi, po zaposlenju u upravi. Kako upravljate sistemom dva kružna toka i dvije fontane, top su vam rezultati rada za osam godina. Mi ćemo građanima da ponudimo projekte, a ne funkcije – rekao je Milović.

Nakon polusatne pauze koju je, zbog informativne emisije RTV Budva, proglasio predsjedavajući Savo Medigović, nosilac liste „Za budućnost Budve“ Mladen Mikijelj, konstatovao je da je jasno da do izbora Zenovića neće doći. Kolege iz Jovanovićeve liste je ipak pozvao da promijene mišljenje, podrže Zenovića i tako dokažu da ne dijele stavove sa DPS-om.

- U tom slučaju ću vam se izviniti za govornicom – poručio je Mikijelj.

Jovanović mu je na to odgovorio da ne mora da se izvinjava njemu, već Milu Božoviću.

- Mojim odbornicima ste nudili razne funkcije. Zbog građana Budve moram da kažem da izborna lista „Budva naš grad“ nije nikada ni javno ni tajno razgovarala sa DPS-om - rekao je Jovanović.

RJEŠENJE

Nakon ponovne desetominutne pauze, koja je uslijedila, Kažanegra-Stanišić je, kako je rekla, razočarana svime što se čulo tokom skupštinske rasprave, povukla inicijativu o izboru Zenovića, nakon čega su odbornici Demokrata i koalicije ZBCG napustili zasijedanje.

Time je bezuspješno okončan i posljednji pokušaj formiranja lokalne vlasti, s obzirom na to da je rok za to, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, istekao sinoć u ponoć.

Neposredno nakon završetka vanrednih izbora u Budvi, održanih 26. maja, bilo je jasno da, zbog nesloge među njima, dvije ideološki jednake grupacije predvođene Jovanovićem i Mikijeljom, uprkos činjenici da raspolažu sa najvećim brojem mandata, neće postići politički dogovor i konstituisati lokalnu vlast.

Komentarišući tu situaciju, tokom gostovanja na jednoj beogradskoj televiziji u društvu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, lider DNP-a Milan Knežević rekao je da „Srbi ne bi bili Srbi da nijesu posvađani“, na šta mu je Vučić odgovorio „rešićemo to, rešićemo“.

Srpski lider najavio je time ponovno miješanje u političke procese u Crnoj Gori, ali problem u Budvi, kako se ispostavilo, ipak nije uspio da „reši“.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.