WhatsApp kopira Apple

WhatsApp kopira Apple

Jedna od opcija koju korisnici Apple uređaja masovno upotrebljavaju mogla bi uskoro da stigne i na Android. I to na pomalo neobičan način.

AirDrop, odnosno slanje dokumenata preko internet bežične mreže, veoma često se koristi kako za prebacivanje dokumenata s jednog uređaja na drugi, tako i za slanje dokumenata drugim korisnicima Apple uređaja. Najbliže tome na Androidu je opcija Quick Share, ali zahtjeva korišćenje Bluetooth i Wi-Fi funkcija.

Ali izgleda da bi WhatsApp mogao da ponudi rješenje koje će zadovoljiti i korisnike Apple i Android uređaja. U svojoj beta-verziji WhatsApp testira opciju nazvanu Nearby Share, koja je navodno kopija AirDropa i može da šalje dokumente bežično, a istovremeno zadržava enkripciju i tako štiti privatnost primaoca i pošiljaoca, prenosi b92.

Kako piše portal WABetaInfo, Nearby Share bi trebalo da omogući korisnicima WhatsAppa da dijele fotografije, video, dokumente i druge vrste datoteka preko E2EE veze (odnosno enkriptovane veze). Aplikacija bi detektovala korisnike koji se nalaze u blizini i koji bi mogli da prime poslatu datoteku. Korisnici iOS-a čitav proces bi mogli da pokrenu skeniranjem QR koda (kažu zbog bolje bezbjednosti).

Glavna prednost ove opcije bi bila šta bi korisnici (konačno) mogli da razmjenjuju dokumente između Androida i iOS-a bez korištenja treće aplikacije (osim WhatsAppa).

Za sada je čitava stvar u test fazi i dostupna samo dijelu korisnika koji su prijavljeni kao testeri aplikacije. Da li će prije testiranja dobiti još koju mogućnost ili ne, za sada nije poznato. Ali ako sve prođe dobro, ova opcija bi mogla da se uskoro nađe i na uređajima svih korisnika. To bi u velikoj mjeri olakšalo dopisivanje i razmjenu dokumenata, pogotovo kad u društvu imate nekoga ko koristi drugačiji operativni sistem od vašeg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.