Open AI predstavio SearchGPT, pretraživač koji pokreće AI tehnologija

Open AI predstavio SearchGPT, pretraživač koji pokreće AI tehnologija

Kompanija OpenAI je predstavila novi prototip pretraživača pokretanog AI tehnologijom, a nazvala ga je SearchGPT. Ovaj potez označava ulazak kompanije OpenAI na konkurentno tržište pretraživača, kojim decenijama dominira Google.

Kompanija je na svojoj web stranici opisala SearchGPT kao "privremeni prototip novih AI funkcija pretraživanja, koji korisniku nudi brze i pravovremene odgovore s jasnim i relevantnim izvorima". Kompanija planira testirati proizvod s 10.000 početnih korisnika, a nakon toga ga uvesti u ChatGPT.

Pokretanje SearchGPT-a dolazi u vrijeme rastuće konkurencije na polju pretrage pokretane AI tehnologijom. Google, svjetski dominantni pretraživač, nedavno je počeo integrisati AI mogućnosti u svoju platformu. Drugi startupi poput Perplexityja, koji ima podršku Jeffa Bezosa, također imaju za cilj da pariraju Googleu te se plasiraju kao "mašine za odgovore" koje koriste AI za sumiranje interneta.

Napredak pretraživača pokretanih AI tehnologijom je kontroverzan. Prošlog mjeseca se Perplexity suočio s kritikama zbog sumiranja priča s Forbesa i Wireda bez adekvatnog potpisivanja i navođenja linkova, a također ignoriše i robots.txt, način na koji web stranice poručuju crawlerima koji prepisuju podatke da se povuku. Ranije ove sedmice je Wiredov izdavač Conde Nast poslao pismo Perplexityju u kojem traži da obustavi svoju praksu te ga je optužio za plagijatstvo.

Moguće je da OpenAI zbog ovih tenzija bira više kolaborativni pristup u slučaju SearchGPT-a. U blogu kompanije se ističe da je prototip razvijen u partnerstvu s raznim novinskim organizacijama i uključuje izjave direktora The Atlantica i News Corpa, dva od mnogih izdavača s kojim je OpenAI sklopio ugovore o licenciranju.

"SearchGPT je dizajniran da pomogne korisnicima da se povežu s izdavačima tako što ih uočljivo citira i linka na njih u pretragama. Odgovori imaju jasnu atribuciju i linkove, tako da korisnici znaju odakle dolaze informacije te mogu dobiti još više rezultata u bočnoj traci s izvorima linkova", navodi se.

OpenAI je naveo da će izdavači imati kontrolu nad tim kako se njihov sadržaj prezentuje u SearchGPT-u te da će moći spriječiti korištenje svog sadržaja u treniranju modela kompanije OpenAI, ali se ipak pojavljivati u rezultatima pretraživanja.

Interfejs SearchGPT-a sadrži istaknuti okvir u kojem se korisnici pitaju šta traže. Za razliku od tradicionalnih pretraživača poput Googlea, koji daju listu linkova, SearchGPT kategorizira rezultate s kratkim opisima i vizuelnim prikazima.

Primjera radi, kad korisnik traži informacije o muzičkim festivalima, engine nudi kratki opis događaja uz linkove za više detalja. Međutim, neki korisnici su istakli da pretraživač već pokazuje neprecizne informacije u svojim rezultatima.

Izvor:DAN

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.