Vlada je truli kompromis i ne može trajati do kraja mandata

Vlada je truli kompromis i ne može trajati do kraja mandata

INTERVJU: Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje Političari partija čiji su lideri pod sankcijama utrkivali su se da provociraju i omalovažavaju Hrvatsku, njen značaj i mogućnosti da utiče na odluke EU. Oponašali su zvanični Beograd i predsjednika Vučića. Bili su sigurni da oni neće biti meta akcija Hrvatske nego da će samo crnogorski građani trpjeti posljedice kao i dosad. Očekujem dalje zaoštravanje odnosa, jer ne vidim spremnost sadašnje vladajuće većine da ubrza proces evropskih integracija – kazao je Zlatko Vujović

Vlada se ne može održati do kraja mandata. U potpunosti je nefunkcionalna i predstavlja truli kompromis. Borba za dvotrećinsku većinu ima za cilj destabilizaciju Crne Gore, te odvajanje manjinskih partija od procrnogorskih i prozapadnih partija da bi se zacimentirale pozicije Vučićevih saveznika, blokirale evropske integracije i nastavilo sa prevođenjem Crne Gore u sferu uticaja Moskve – kazao je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje.

POBJEDA: Kako komentarišete ulazak Bošnjačke stranke u Vladu sa bivšim DF-om? Kako će se to odraziti na partiju? 

VUJOVIĆ: Ibrahimović je napravio veoma riskantan potez za jedinstvo svoje partije. Sa jedne strane, on se ogleda u unutarpartijskom nezadovoljstvu, kada je riječ o partijskom rukovodstvu i uticajnim članovima, a sa druge, nezadovoljstvu birača i uticajne dijaspore koja u velikim iznosima finansira, što legalno, ali najviše nelegalno ovu partiju. Iako na prvi pogled rezultat glasanja na Glavnom odboru partije ukazuje na snažnu podršku koaliranju sa vladajućim partijama, postoji prilično jaka opozicija partnerstvu sa Novom srpskom demokratijom i DNP-om. Nezadovoljstvo ovim potezom partijskog rukovodstva se nadovezuje na brojne druge razmirice između podržavalaca i kritičara Ibrahimovića. Stoga ne čudi što je Ibrahimović prevenirajući rizike dobio podršku između ostalog i lidera SDA Izetbegovića.

Lideri BS su prvenstveno odigrali na kartu klijentelističkih odnosa obećavajući dalja partijska zapošljavanja. Međutim, ovdje zaboravljaju da je biračko tijelo BS naraslo, te da se ne mogu svi zaposliti, a svakako i kad nekoga zaposle lojalnost ne traje dugo. Najbolje je to osjetio DF u Nikšiću, gdje su imali veću podršku na izborima iz pozicije opozicione, nego nakon zapošljavanja ogromnog obima iz pozicije vlasti. Najgora opcija za klijentelističke partije je kad obim očekivanja dramatično nadmaši mogućnosti. Sve trenutne vladajuće partije igraju prije svega na klijentelistički odnos sa biračima, iako jedino Nova srpska demokratija ima jasnu ideologiju. Klijentelistički populizam se može vratiti kao bumerang, kada birači shvate da su neki ,,drugi“ dobili, a oni iako im je obećano nijesu. Sa saradnjom sa ekstremnim prosrpskim i proruskim partijama birači teško da će BS doživljavati kroz programski nivo.

POBJEDA: Kako komentarišete odluku Hrvatske da proglasi tri predstavnika vlasti - predsjednika Skupštine Andriju Mandića, kao i lidere DNP-a i Demokrata, Milana Kneževića i Aleksu Bečića, personama non grata „zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe“? Kažnjeni su lideri partija koje su podržale Rezoluciju o Jasenovcu, zašto nema PES-a? Je li ovo uvod u potpuno narušavanje odnosa dvije zemlje i kako će se odraziti na evropski put države?

VUJOVIĆ: Hrvatska je spremno dočekala najave iz Crne Gore. Pripremljen je niz poteza koji su usaglašeni sa zapadnim partnerima. Prvi je bio da se trenutno ne blokiraju pregovori, ali i da se kazne lideri blokiranja EU integracija u Crnoj Gori, ali i oni koji su prepoznati, ne samo od Hrvatske, kao političari koji ugrožavaju prozapadnu orijentaciju Crne Gore. Hrvatska je dobila priliku da pošalje poruku frustriranih zapadnih saveznika. Sa jedne strane, ovo je najava daljih sankcija prosrpskim i proruskim političarima u Crnoj Gori, ali i upozorenje drugima, prije svega Spajiću i PES-u da ih slično može zadesiti.

Znači, ovo nijesu jednostrani potezi Hrvatske, nego potezi usaglašeni sa ključnim zapadnim partnerima. Ne vjerujem da će sadašnja vladajuća koalicija odustati od podrivanja procesa evropskih integracija. Vlada je prepuna antizapadnih političara koji sprovode Vučićevu i Putinovu agendu. Hrvatska je svojim potezom pomogla da se stavovi Zapada kristališu, postanu jasniji za širu javnost. Znači, Zapad počinje da komunicira direktno sa crnogorskom javnošću, a ne samo sa političkim elitama. Vjeruje se da ovo može povećati pritisak na političare koji ne drže riječ. Naredni korak jeste da većinsko javno mnjenje odbaci političare koji su antizapadno orjentisani.

Političari partija čiji su lideri pod sankcijama utrkivali su se da provociraju i omalovažavaju Hrvatsku, njen značaj i mogućnosti da utiče na odluke EU. Oponašali su zvanični Beograd i predsjednika Vučića. Bili su sigurni da oni neće biti meta akcija Hrvatske nego da će samo crnogorski građani trpjeti posljedice kao i dosad. Ja očekujem dalje zaoštravanje odnosa, jer ne vidim spremnost sadašnje vladajuće većine da ubrza proces evropskih integracija. Ovakvim ponašanjem Vlada Spajića ugrožava i obećana sredstva za infrastrukturne projekte, ali i uvođenje sankcija drugim licima iz vlasti, kao i njihovo proširivanje na Šengen zonu. Važno je da eventualni naredni koraci zapadnih partnera ipak budu usmjereni na pojedince koji vode antizapadnu politiku, a da se izbjegnu negativni efekti za crnogorske građane. Neka cijenu plate oni koji rade za interese Beograda i Moskve, a ne građani koji su izloženi konstantnim medijskim manipulacijama u zemlji u kojoj gotovo da nema uticajnog opozicionog medija.

POBJEDA: Premijer Spajić kaže da je rekonstrukcijom Vlade sastavljena najveća većina, da je to značajno za donošenje najvažnijih odluka i da je u pitanju pomirenje. Kako komentarišete ovakve ocjene? Je li ova vlada Spajićev uspjeh ili poraz pred Mandićem?

VUJOVIĆ: Spajićevi potezi ispunjavanja zahtjeva Mandiću, odnosno preko njega Vučiću, su dokaz slabosti Spajića i PES-a. Kao pjena se istopila pozicija premijera postavljena nakon izbora Vlade. Koji su razlozi toga teško je proniknuti, ali je vidljivo da se Spajić veoma brzo udaljava od proevropske agende i „kupuje“ vrijeme da preživi na poziciji premijera.

Međutim, takva politika skupo košta njegovu partiju. Opasnost za Crnu Goru je da padom podrške, on postaje laka meta za ucjene Mandića i Vučića. Borba za 2/3 većinu ima za cilj destabilizaciju Crne Gore, te odvajanje manjinskih partija od procrnogorskih i prozapadnih partija da bi se zacimentirale pozicije Vučićevih saveznika, blokirale evropske integracije i nastavilo sa prevođenjem Crne Gore u sferu uticaja Moskve.

Harmonizacija PES-a sa prosrpskim i proruskim partijama vodi partiju gubljenju podrške birača. PES ne može konkurisati prosrpskim partijama, već se saradnjom sa njima može lagano nestajati kao što se to desilo Pokretu za promjene. Stiče se utisak kao da PES pokušava da se zakloni iza DF-a i Demokrata, kao što je nekad to radio PZP. Međutim, cijena za takve poteze će biti visoka za ovu partiju. Stoga Vlada sa Mandićem će PES voditi daljem padu podrške.

Spajiću spas može biti jedino nova rekonstrukcija, koju će biti mnogo lakše sprovesti sada kada su i Bošnjaci u Vladi. Sada je potrebno samo nekoga izbaciti, ne nužno dobiti nove koalicione partnere.

Predstojeći lokalni izbori u Podgorici će dati puno odgovora. Iako vladajuće partije imaju 2/3 u crnogorskom parlamentu, biće veoma teško za njih da osvoje apsolutnu većinu u glavnom gradu. Ukoliko se PES suoči sa značajnim padom podrške u odnosu na prethodne lokalne izbore, to će ovu partiju uvesti u trend pada podrške birača koji će biti teško zaustaviti.

POBJEDA: Kako će funkcionisati ovakva vlada i koliko može trajati, šta predviđate?

VUJOVIĆ: Vlada se ne može održati do kraja mandata. Teško je predvidjeti njeno trajanje, ali je čeka buran period i to unutar nje, ali i unutar nekih njenih konstituenata. Kriza u odnosima sa zapadnim partnerima što duže bude trajala dobijaće na intenzitetu. Ono što ne znamo je da li će njen kraj biti usljed vanrednih izbora ili neke nove rekonstrukcije.

Prosto, ova vlada je u potpunosti nefunkcionalna i predstavlja truli kompromis. Nažalost, premijer je popustio i odrekao se, ili smanjio nadležnost, nekim veoma uspješnim ministrima šaljući poruku da kvalitet ne znači ništa. Negativna selekcija partijskih kadrova se nastavlja i ugrožava dalje funkcionisanje državnih institucija. Čeka nas nekoliko godina napornih pregovora sa EU, a sa naše strane, izuzimajući neka odlična ministarstka rješenja, nema ko da pregovara.

POBJEDA: Kuda će odvesti Crnu Goru Vlada u kojoj nema procrnogorskih partija?

VUJOVIĆ: Jasno je da su sadašnjoj vladajućoj većini najveći problem partije koje su percipirane kao građanske, a okupljaju najveći broj Crnogoraca. Ako je argument da DPS, SD, SDP, LP ne mogu biti dio vlasti nakon izbora 2020. bio veoma utemeljen, priče o povezanosti sa korupcijom pojedinaca, bivših visokih partijskih funkcionera, iz tih partija više nije argument. Makar iz dva razloga. Prvi je što su nove vladajuće partije u posljednjih skoro četiri godine nagomilale korupcijskih skandala dovoljno da im se ista etiketa s pravom može nalijepiti. Tako da nema više nevinih kada je riječ o povezanosti sa korupcijskim skandalima.

Druga je kako to da su prihvatljive albanske i bošnjačka partija koje su preko decenije, a neke decenijama bile dio vladajućih koalicija sa DPS-om, i za koje su se takođe vezali korupcijski skandali, a nijesu partije koje dominantno okupljaju Crnogorce. Ulazak Bošnjačke partije je razbio u potpunosti argumentaciju da neke partije ne mogu u vladajuću koaliciju zbog dugogodišnjih veza sa korupcijskim strukturama. 

Teza da se ne smije u koaliciju sa DPS, SD, SDP, LP prevedeno numerički znači -mora se u svakoj kombinaciji praviti vladajuća koalicija sa ekstremnim prosrpskim i proruskim partijama. Stoga i ne čudi što se na ovakav, vještački, način pokušava uticati da ključne opozicione partije ne mogu biti dio vladajućih koalicija. To je jedini način da se nekadašnje partije DF-a drže u vladajućim strukturama. Sa promjenom ovog pristupa, partije koje su najmanje prihvatljive da budu dio vlasti, zbog pritiska zapadnih partnera, su nekadašnje članice DF-a.

Ukoliko zapadni partneri odluče da podršku usmjere opoziciji, veoma brzo bi se stvorila situacija u kojoj bi DF izgubio koalicioni kapacitet i ostao van igara za formiranje i funkcionisanje vlasti. U protivnom, naša politička stvarnost će ostati da imamo prorusku i prosrpsku, a ne proevropsku i prozapadnu vladu.

Kupovina vremena do nove „podjele karata“

POBJEDA: Vlada je sastavljena od čak 26 ministarstava i sedam potpredsjednika. Mnogi resori su izmišljeni ili iscjepkani. Kako to komentarišete i da li je ovo opasnost za budžet?

VUJOVIĆ: Ovo je ključni indikator da niko ne vjeruje da će ova vlada trajati. Jednostavno, ovo je kupovina vremena do nove „podjele karata“. Vlada je osuđena na neuspjeh, a najveću cijenu neuspjeha će platiti njen premijer, koji ima najveću odgovornost za sastav i funkcionisanje Vlade. Svi njegovi koalicioni partneri sa većom željom priželjkuju njegov poraz nego i sami predstavnici opozicije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.