Rosensaft kritikovao izraelskog ambasadora u Srbiji zbog negiranja genocida u Srebrenici

IZAZVAO ZAPREPAŠTENJE

Rosensaft kritikovao izraelskog ambasadora u Srbiji zbog negiranja genocida u Srebrenici

Bivši potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft u autorskom tekstu za The Times of Israel kritikovao je odlazećeg izraelskog ambasadora u Srbiji Jahel Vilana zbog negiranja genocida u Srebrenici, ali i samo Ministarstvo vanjskih poslova Izraela.

"Čini se da izraelsko ministarstvo vanjskih poslova ne uči svoje zaposlenike staroj poslovici da je ponekad bolje držati jezik za zubima i pustiti ljude da misle da si glup nego da progovoriš i otkloniš svaku sumnju", rekao je Rosensaft.

Podsjetio je da je Vilan izazvao zaprepaštenje uoči glasanja Generalne skupštine UN-a kojim je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid. On je u intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju Sputnjik kazao da ne vjeruje da je masakr hiljada Bošnjaka u Srebrenici genocid.

Naglasio je da je Vilan zanemario presude Međunarodnog suda krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde u čijim presudama je zaključeno da se u Srebrenici desio genocid.

"Sada se Vilan, uoči odlaska iz Beograda na novi zadatak ili možda pašnjak, ponovio izjavljujući još jednom da Izrael 'nikada nije prihvatio termin genocid prema onome što se dogodilo u Srebrenici' i da je 'da se veoma ozbiljan ratni zločin definitivno desio tamo. Sa izraelske tačke gledišta, to ne predstavlja termin genocid'. Vilanovi komentari podsjećaju na jedno od najpoznatijih izvinjenja ikada izrečenih. Nakon što je Charles Finley, vlasnik bejzbol tima Oakland Athletics, komesara za bejzbol Bowieja Kuhna nazvao 'seoskim idiotom', Finley se javno izvinio 'svim seoskim idiotima Amerike. On je idiot nacije' Vilan se možda postavio na međunarodni nivo.", napisao je Rosensaft.

Rosensaft u nastavku objašnjava zašto komentariše izjavu diplomate koji se nalazi na ne tako visokoj funkciji.

"Zato što neko ko govori u ime Izraela ne bi trebao raditi prekovremeno kako bi omalovažio ili umanjio nacionalnu tragediju drugih ljudi. Vilan je samo posljednji u nizu Izraelaca, uključujući Ephraima Zurofa iz Wiesenthal centra, koji nose vodu u ime Milorada Dodika, proputinskog moćnika Republike Srpske, entiteta bosanskih Srba koji sebe vidi kao nasljednika počinilaca genocida u Srebrenici", napisao je Rosensaft.

Dodao je da Vilana očigledno nije briga na koji način njegove riječi utiču na malu jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, čiji lideri, jacob FInci i Vladimir Andrle, blisko sarađuju sa Memorijalnim centrom Srebrenica u obilježavanju genocida u Srebrenici.

"Izraelci i Jevreji širom svijeta s pravom se ljute kad god se Holokaust negira ili iskrivljuje. Trebali bismo biti jednako otvoreni u prepoznavanju i obilježavanju genocida u Srebrenici, Ruandi, Darfuru, gdje Jevreji nisu bili žrtve", naglasio je Rosensaft.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.