Sindikat doktora medicine: Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći da opet bude krivično djelo

Sindikat doktora medicine: Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći da opet bude krivično djelo

Sindikat doktora medicine Crne Gore izrazilo je podršku inicijativi Ministarstva pravde da ponovo uvrsti krivično djelo Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći u Krivični zakonik Crne Gore.

U saopštenju, koje potpisuje Milena Popović Samardžić, podsjećaju da je Sindikat doktora medicine 2020. godine pripremio prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Crne Gore koji je uz podršku Branke Bošnjak i Skupštine Crne Gore iste godine i izglasan.

Navode da je u januaru 2021. godine počela da se primjenjuje norma iz člana 152a – Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći. Ovaj član Krivičnog zakonika je nakon tri godine, u januaru 2024. godine, brisan na prijedlog Ministarstva pravde Crne Gore.

“Kao razlog ukidanja krivičnog djela Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći Ministarstvo pravde navodi: „Potreba za brisanjem člana 152a nastala je iz razloga što je Zakonom o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore („SI. list CG“, br. 145/2021), u članu 142 Krivičnog zakonika Crne Gore, uveden gorepomenuti pojam „Poslovi od javnog značaja”, koji obuhvata profesije ili dužnosti koje su povezane sa povećanim rizikom za bezbjednost osoba koje ih obavljaju u oblastima javnog informisanja, zdravstvene zaštite i pravne pomoći pred sudskim i drugim državnim organima. Takođe, uvedeni su kvalifikovani oblici određenih krivičnih djela (teško ubistvo, teške tjelesne povrede, prinuda i ugrožavanje sigurnosti) kada su ta djela počinjena prema licima koja obavljaju poslove od javnog značaja u vezi sa obavljanjem tih poslova, uključujući i zdravstvenu zaštitu. Na taj način predviđena je najveća moguća krivično-pravna zaštita za ljekare pri pružanju ljekarske pomoći, pa samim tim brisanjem gorenavedenog člana isti nisu dovedeni u nepovoljniji položaj, u odnosu na zaštitu koja im je bila pružena članom koji je obrisan.“ Međutim, upozoravali smo da empirijski podaci iz sudske prakse nisu govorili u prilog prednje navedenoj tvrdnji Ministarstva”, dodaje se u saopštenju.

Kako dodaju, uvidom u odluke osnovnih sudova za period 2022- 2024. godine, dakle od uvođenja kvalifikovanih krivičnih djela izvršenih prema licima koja obavljaju poslove od javnog značaja, proizilazi da je shodno ovim odredbama osuđeno ukupno jedno lice, za napad na novinara, i to presudom Osnovnog suda u Nikšiću poslovne oznake K 220/2022, za izvršenje krivičnog djela – prinuda u pokušaju iz člana 165 stav 3 u vezi stava 2 i 1 u vezi člana 20 Krivičnog zakonika Crne Gore, kojom je okrivljenom E.L. izrečena uslovna kazna zatvora u trajanju od 4 (četiri) mjeseca.

“Sa druge strane, u istom periodu, za izvršenje (brisanog) krivičnog djela Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći iz člana 152a Krivičnog zakonika Crne Gore, od strane osnovnih sudova su izrečene ukupno 4 presude i to u predmetima poslovnih oznaka: K 49/2022, K 255/2022, K 219/2022 i K 82/2023, od kojih je sud prema dvoje okrivljenih izrekao zatvorske kazne u trajanju od 5 mjeseci i 3 mjeseca, dok je prema ostalim izvršiocima, njih troje, izrekao uslovne kazne zatvora”, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, jasno je po broju presuda, ali i prema vrsti i težini izrečenih sankcija, da je značajno efikasnija krivičnopravna zaštita bila obezbijeđena brisanim krivičnim djelom iz člana 152a Krivičnog zakonika nego kvalifikovanim oblicima krivičnih djela u vezi sa poslovima od javnog značaja.

“Ovome u prilog govori i činjenica da prema trenutnom krivičnopravnom modelu, nijedan od navedenih počinilaca ne bi bio kažnjen niti bi slučajevi dobili krivičnopravni epilog jer se nanošenje lakih tjelesnih povreda ne goni po službenoj dužnosti, nego po privatnoj tužbi oštećenog. Iz istog razloga, po svemu sudeći ODT ni najnovije napade na ljekare ZU Hitna medicinska pomoć neće moći kvalifikovati kao krivična djela”, dodaje se.

Na kraju, ističu, što se prirode krivičnog djela – Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći tiče, zaštitno dobro jeste fizički integritet ljekara, “ali ne zbog povećanog rizika po bezbijednost osoba koje se bave zdravstvenom zaštitom, nego zbog opasnosti koje to krivično djelo može imati po sistem zdravstvene zaštite i po zdravlje građana”.

“Ovdje je za ukazati da se nanošenjem makar i lakih tjelesnih povreda ljekaru u toku ili u vezi sa pružanjem zdravstvene zaštite, dolazi do diskontinuiteta u funkcionisanju zdravstvenog sistema ukoliko on, opravdano, nakon napada napusti radno mjesto, ili do povećanog rizika od ljekarske greške i težih posljedica po zdravlje pacjenata, ukoliko ljekar odluči da ostane na radnom mjestu. Pitanje koje Vlada treba da postavi, je da li bi ijedan građanin ravnodušno prepustio svoje zdravlje, npr. u operativnom programu, ljekaru koji je prethodno bio fizički zlostavljan na mjestu na kome se pruža zdravstvena zaštita”, ukazuju u saopštenju.

Dodaju da je jasno da se brisanjem ovog člana, vratilo ranije stanje faktičke nekažnjivosti velikog broja „sitnih“ krivičnih djela, koja imaju za laičku javnost možda nevidljive ali svakako ozbiljne posljedice po zdravstveni sistem.

“Dakle, ponavljamo kvalifikovana krivičnopravna zaštita od, u statistički zanemarljivog broja krivičnih djela ko što su: ubistvo, teška tjelesna povreda, prinuda i ugrožavanje sigurnosti, nijesu supstitut za brisano krivično djelo Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći. Shodno razlozima koje smo iznijeli u ovom elaboratu želimo da izrazimo snažnu podršku inicijativi Ministarstva pravde da ispravi svoju raniju grešku i ponovo uvrsti krivično djelo Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći u Krivični zakonik Crne Gore”, zaključuju iz Sindikata.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.