Rat u Sudanu: Djevojčice od devet godina grupno silovane, brojne žene zatvorene kao seksualni robovi

UŽAS U GLAVNOM GRADU

Rat u Sudanu: Djevojčice od devet godina grupno silovane, brojne žene zatvorene kao seksualni robovi

Istraga koja dokumentuje šokantnu rasprostranjenost seksualnog nasilja u Kartumu tokom građanskog rata u Sudanu govori o tome da su naoružani muškarci iz ozloglašene RSF milicije u glavnom gradu grupno silovali nebrojene žene i djevojke, od kojih su neke bile mlađe od devet godina.

Neki od napada pripadnika paravojne formacije Snaga za brzu podršku (RSF) bili su toliko brutalni da su žene i djevojke umrle "zbog nasilja povezanog s činom silovanja", pokazalo je istraživanje Human Rights Watcha (HRW), a koje je prenio Guardian.

Izvještaji žena i djevojaka u oblastima Kartuma, koje su pronađene kod pripadnika RSF-a, ukazuju na to da su mnoge bile otete, mučene i zatvorene kao seksualni robovi. Majke su silovane pokušavajući da zaštite svoje kćerke, a osim toga su prisiljene na seks i u zamjenu za hranu.

"RSF je silovao, grupno silovao i natjerao na brak bezbroj žena i djevojaka u stambenim područjima glavnog grada Sudana", rekla je Laetitia Bader, direktorica HRW-a.

Ubrzo nakon što je prije 15 mjeseci izbio građanski rat između RSF-a i sudanske vojske, RSF je zauzeo dijelove Kartuma i njegove bratske gradove, Omdurman i Sjeverni Kartum. Pristup glavnom gradu je od tada otežan sukobima, ali su istraživači HRW-a intervjuisali 42 pružaoca njege, socijalne radnike, advokate i volontere hitne pomoći u Kartumu kako bi ustanovili kako se postupalo sa ženama i djevojčicama.

Dokumentovano je najmanje 262 osobe koje su preživjele seksualno nasilje, starosti između devet i 60 godina.

U nekoliko navrata, borci RSF-a su silovali i volontere hitne pomoći koji su pokušavali da pomognu preživjelima seksualnog nasilja, navodi se u izvještaju.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.