Erdogan: Turska bi mogla ući u Izrael i pomoći Palestincima

Erdogan: Turska bi mogla ući u Izrael i pomoći Palestincima

Baš kao što smo ušli u Karabah i u Libiju, mogli bismo nešto slično napraviti i njima, izjavio je turski predsjednik.

Turska bi mogla ući u Izrael kako bi pomogla Palestincima kao što je svojevremeno napravila u Libiji i u Nagorno-Karabahu, izjavio je predsjednik Tayyip Recep Erdogan.

“Moramo biti vrlo jaki kako Izrael (u) Palestini ne bi mogao raditi to što trenutno radi (…)”, rekao je turski predsjednik na skupu vladajuće stranke AKP u gradu Rizeu na Crnom moru, hvaleći rezultate industrije oružja.

“Baš kao što smo ušli u Karabah i u Libiju, mogli bismo nešto slično napraviti i njima”, izjavio je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Turski predsjednik nije precizirao kakvu intervenciju ima na umu, a predstavnici njegove stranke nisu odgovorili na upit o pojedinostima njegove izjave.

Putem Saddama Husseina

Izraelski ministar spoljnih poslova Israel Katz je u odgovoru uporedio turskog predsednika sa bivšim iračkim liderom Saddamom Husseinom.

“Erdogan ide putem Sadama Husseina i prijeti da će napasti Izrael. Treba se samo sjetiti šta se tamo dogodilo i kako se to završilo”, napisao je Katz na platformi X, prenosi Times of Israel.

Godine 2020. Ankara je u Libiju poslala vojnike i vojnu opremu kako bi podržala Libijsku vladu nacionalnog jedinstva i njenog čelnika Abdulhamida al-Dbeibaha.

Prošle godine Turska je negirala direktnu upletenost u azerbejdžansku vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, ali je naglasila da podržava bliskog saveznika “svim sredstvima”, uključujući obuku i modernizaciju vojske.

Izvor:Aljazeera

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.