Danonoćna borba s vatrenom stihijom u Kaliforniji: Na terenu blizu 4.000 vatrogasaca, ali nedovoljno

Požar podmetnut

Danonoćna borba s vatrenom stihijom u Kaliforniji: Na terenu blizu 4.000 vatrogasaca, ali nedovoljno

Ogroman šumski požar u Kaliforniji na svakih sat vremena zahvati novih 20 kvadratnih kilometara, čineći ga jednim od najrazornijih požara koji su zahvatili ovu državu ikada.

Požar koji je izbio u srijedu i za koji se od početka sumnjalo da je podmetnut, što se poslije i dokazalo, uništio je 350.000 hektara zemlje. U nedjelju ujutru samo deset posto vatre je bilo "obuzdano", saopćila je državna vatrogasna agencija Cal Fire.

Oko 3.700 vatrogasaca bori se sa požarom, a posao im otežavaju strmi teren i jaki udari vjetra. Komandant u Cal Fireu Billy See rekao je da čak ni ovoliki broj vatrogasaca na terenu nije dovoljan da se požar obuzda i vatra smiri.

Muškarac (42) uhapšen je u četvrtak zbog sumnje da je podmetnuo požar tako što je zapaljeni automobil ubacio u jarugu u blizini Aligator Hole u okrugu Butte.

Ovo je sada najveći požar u državi ove godine i sedmi po veličini ikada zabilježen u Kaliforniji. Zauzeo je površinu više od 1,5 puta veću od pet općina New Yorka.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u petak je proglasio vanredno stanje u okruzima Butte i Tehama zbog požara

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.