Radoman: Vučić ključni faktor nestabilnosti u regiji, mete Crna Gora, Kosovo i BiH

Radoman: Vučić ključni faktor nestabilnosti u regiji, mete Crna Gora, Kosovo i BiH

Grupa crnogorskih intelektualaca obratila se prije nekoliko dana otvorenim pismom Republici Hrvatskoj povodom Rezolucije o Jasenovcu koja je usvojena u Skupštini Crne Gore.

Istakli su da oni koji su predložoli Rezoluciju i za nju glasali „nijesu glas Crne Gore već centara moći iz Srbije i Rusije koji imaju samo jedan cilj - da izazovu potrese i sukobe na Balkanu i okrenu brata protiv brata“. 

„Poštovani susjedi, molimo vas da ne osuđujete cijelu državu zbog postupaka pojedinaca, zato sve mjere koje donesete neka budu usmjerene protiv tih pojedinaca koji pokušavaju narušiti našu bliskost i prijateljstvo, a ne protiv naroda i države i njihove budućnosti“, navodi se, između ostalog, u pismu.

Jedan od potpisnika, doc. dr. Aleksandar Radoman, dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost govorio je o pismu za Dnevnik Nove TV.

Razgovor prenosimo integralno.

-Što vas je podstaklo da napišete otvoreno pismo?

-Otvoreno pismo zapravo je bio gest jednog broja crnogorskih intelektualaca i građanskih aktivista koji su njime htjeli izraziti suprostavljanje politici zvanične Podgorice, odnosno politici Vučićevih marioneta koji su danas na vlasti u Podgorici.

-Kako vi gledate na potez hrvatskih vlasti?

-Ova reakcija Hrvatske bila je zaista odmjerena i prava reakcija. Dakle ne kažnjavati državu Crnu Goru zbog neodgovornog ponašanja njihovih vlasti već usmjeriti kazne prema onima koji su donosioci takvih odluka. I to je prava poruka.

-A na rezoluciju?

Rezolucija koju je izglasao Crnogorski parlament u ovom dijelu, proevropskom dijelu crnogorske javnosti protumačena je kao otvorena provokacija Hrvatskoj s namjerom da na neki način našteti dobrosusjedskim odnosima i u krajnjoj liniji onemogući pristupanje Crne Gore EU.

-Kome je to u interesu?

Naravno to je u interesu autokrati Aleksandru Vučiću koji je danas ključni faktor nestabilnosti u regiji. Riječ je dakle o politici koja je na jedan sofisticirani način ona ista politika iz 90-ih. Danas su mete te politike Kosovo, BiH i Crna Gora. Nažalost u Crnoj Gori na vlasti je marionetski režim koji dakle sve političke poteze vuče u skladu s interesima i namjerama Aleksandra Vučića. A Vučićeva namjera nije da Crna Gora postane dio EU već da postane dio njegovog srpskog svijeta.

-Što to znači za Crnu Goru?

Formalno u ovom trenutku samostalnost dakle nije ugrožena, ali jest suverenitet.

-To je politika, što kaže javnost, građani?

Možemo govoriti o tome da je Crna Gora raspolućena između proevropske Crne Gore, za koju smatram da je još uvijek većinska i proputinovske ili proruske, antizapadne Crne Gore. Tako da kad govorimo o reakcijama javnosti moramo uvijek imati u vidu da što god da se dogodi u Crnoj Gori naiđe s jedne strane na odobravanje jednog dijela prozapadne javnosti, a negiranje ovog drugog i obrnuto.

-Mogu li, Hrvatska i Crna Gora spustiti loptu i nadići ovaj sukob?

Reakcija Hrvatske nas ohrabruje i smatram da bi u tom pravcu trebalo nastaviti. Ne može se povlađivanjem Vučiću ništa na zapadnom Balkanu pozitivno riješiti. Može se samo ohrabriti i osnažiti jedan destruktivni projekt koji će u konačnici, plašim se, dovesti i do nove destabilizacije regije, samo se nadam ne nalik onoj iz 90-ih. 

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.