Više većih požara u regionu, gašenje ometa jak vjetar
Ilustracija

Više većih požara u regionu, gašenje ometa jak vjetar

Visoke temperature i jak vjetar u regionu pogodovali su izbijanju i širenju požara na više lokacija, a trenutno su aktivan tri veća žarišta u BiH i Hrvatskoj.

Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od jutarnjih sati angažovani su na gašenju požara u rejonu Garačkih Podova u blizini Bugojna.

S obzirom na to da se radi o miniranom području, pripadnici 2. helikopterskog skvadrona Brigade vazdušnih snaga i protivazdušne odbrane OS BiH koristeći vedro za gašenje požara i uz preduzimanje svih sigurnosnih mjera vrše gašenje više požarišta u ovome reonu, koji su prijetili da ugroze arheološko nalazište Crkvine i imovinu stanovništva na tom području.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sve vrijeme nadzire gašenje požara na terenu, pružajući podršku pripadnicima Oružanih snaga BiH. Prilikom obilaska požarišta, ministar Helez se uvjerio u efikasnost helikoptera OS BiH u gašenju požara, ističući njihovu ključnu ulogu u zaštiti ugroženih područja kao i ovog vrlo vrijednog arheološkog nalazišta. Njegovo prisustvo dodatno motiviše sve uključene u akciju i pokazuje posvećenost Ministarstva odbrane u borbi protiv požara.

“Ovaj požar se proširio te prijeti da ugrozi arheološko nalazište na ovom prostoru. Apelujem na lokalne zajednice u kojima je aktivan požar te potrebna pomoć helikoptera pri gašenju da upute zahtjev Oružanim snaga BiH za pomoć pri gašenju požara. Naši helikopteri su u pripravnosti te će po dobijanju saglasnosti Predsjedništva BiH biti angažovani i gasiti požar “, naveo je ministar Helez.

I u susjednoj Hrvatskoj trenutno je velika akcija gašenja požara. U Kaštel Sućurcu, u Splitu jutros je buknuo požar. Ogromni oblak dima može se videti sa velike udaljenosti.

Sve operativne vatrogasne snage iz Splita i Kaštela su na terenu – kratko su saopštili iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra. Prema prvim informacijama, požar je krenuo od dalekovoda.

” Na požarištu je 19 vozila i 56 vatrogasaca, a požar je lokalizovan u podne. Izgorjelo je pet hektara niskog i visokog rastinja “, saopštili su iz vatrogasnog centra.

Na području Trogira, tačnije iznad Pantane u poslijepodnevnim satima došlo je do požara. Na terenu se nalaze sva vatrogasna društva s trogirskog i kaštelanskog područja.

Puna tri dana buktio je požar većih razmjera između Budve i Cetinja koji je tek sinoć stavljen pod kontrolu. Posao hrabrim vatrogascima otežavali su vjetar i nepristupačan teren.

“Mi obilazimo danas čitav dan, u kontakstu smo danas sve vrijeme sa kolegama iz Budve. Sa naše strane je nepristupačan teren, prekjuče je u gašenje bio uključen i helikopter. Duva jak vetar koji je otežavao posao vatrogascima”, rekao je juče za RINU Miloš Ćećanović komandir Službe zaštite i spašavanja Cetinje.

Iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Opštine Budva apelovali su na sve građane i turiste da budu jako oprezni i da poštuju Naredbu o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru.

“Apelujemo na sve građane i turiste da budu jako oprezni i da poštuju Naredbu o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru, a pogotovo u parkovima i šumama. Takođe apelujemo na sugrađane i turiste koji borave na teritoriji Opštine Budva da sve sumnjive radnje ili osobe čiji bi postupci mogli dovesti do izazivanja požara prijave na dežurni telefon Policije 122”, navodi se u saopštenju.

Ekipe nikšićkih vatrogasaca spasilaca, uz pomoć aviohelikopterske jedinice nadležnog direktorata crnogorskog MUP-a, gasili su juče požar u rejonu Konjsko kod Nikšića.

Požar je izbio juče prijepodne.Komandir Službe zaštite i spasavanja Nikšić Slavko Tadić Portalu RTNK je kazao da za sada nema opasnosti za okolne katune.

„Gorio je lokalitet Stanjevića dolovi. Morali smo pozvati aviohelikoptersku jedinicu u pomoć kako bi spriječili da požar zahvati šumu koja je u blizini“, rekao je Tadić.

Apelovao je na građane da ne pale vatru na otvorenom jer u ovom sušnom periodu i najmanji požar napravi veliku štetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.