Ibrahimović: BS spremna da sarađuje sa svima kako bi Crnu Goru uvela u EU

Ibrahimović: BS spremna da sarađuje sa svima kako bi Crnu Goru uvela u EU

Bošnjačka stranka je spremna da, zajedno s drugim partijama, uvede Crnu Goru u EU, poručuje lider stranke, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Ervin Ibrahimović.

Pet ministarskih pozicija u Vladi Crne Gore dobila je Bošnjačka stranka nakon rekonstrukcije vlasti prije nekoliko dana, a Ibrahimović za “Dnevni avaz” kaže da je prije takve odluke obavljen širok krug konsultacija s članstvom i simpatizerima BS-a.

- Zajednički je zaključak da, bez učešća BS-a u izvršnoj vlasti, nažalost, nema ni razvoja sredina gdje žive Bošnjaci. To je praksa nekoliko puta pokazala i to je činjenica koju svako treba da prihvati. Druga važna činjenica jeste da je Bošnjačka stranka, između ostalog, glas i snaga euroatlantske i evropske Crne Gore u ovoj vladi, kao partija koja je punopravna članica EPP-a, ali i partija koja je prepoznata po zalaganju za članstvo u NATO-u i EU - kaže Ibrahimović.

Novi šef crnogorske diplomatije obećava da će s pozicija odlučivanja kadrovi ove stranke biti garant evropske i NATO Crne Gore, kojoj je prvi naredni zadatak članstvo u EU.

Na pitanje koliko će učešće Bošnjaka u vlasti uticati na promjenu ukupne političke klime u Crnoj Gori, ali i poboljšati saradnju u regionu, prije svega sa Sarajevom, Ibrahimović odgovara da bez dobre regionalne saradnje nema ni ukupnog napretka regiona.

- Moj odnos kao šefa diplomatije u tom dijelu biće na fonu onoga što sam radio i u prethodnom periodu, a to je da zvanična Podgorica želi najbolje odnose sa svim susjedima. Postoje pitanja o kojima imamo razlike i tu ćemo biti dosljedni interesima građana i države Crne Gore. S druge strane, Crna Gora, kao država kojoj su evropske integracije u prvom planu, može svoja dobra iskustva da podijeli sa susjedima, kojima je takođe cilj članstvo u EU. U tom smislu, dobra saradnja s BiH, Srbijom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom, Hrvatskom i drugim državama je nešto što je naš primarni cilj - naglašava Ibrahimović za “Dnevni avaz”.

Skupa s čestitkama, stiže i veliki broj kritika zbog odluke BS-a da se priključi aktuelnoj većini u kojoj su i stranke koje veličaju ratne zločince, negiraju genocid u Srebrenici i koje i Crnu Goru i BiH vide kao dio tzv. srpskog svijeta. Ibrahimović kaže da je Bošnjačka stranka sporazum o učešću u 44. Vladi potpisala s premijerom Milojkom Spajićem.

- U tom sporazumu smo jasno definisali ciljeve naše saradnje, ali i principe među kojima je apsolutno poštovanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ). Imamo garancije da će 44. Vlada nastaviti da poštuje presude ovih sudova, tako da smo i o tom pitanju imali razgovore - kaže za Ibrahimović.

Još jedanput ističe da kao njegovi legitimno izabrani predstavnici nemaju luksuz da dozvole da bošnjački narod, koji čini gotovo petinu stanovništva Crne Gore, ostane izvan institucija sistema.

- Mi se moramo boriti da se ravnomjerno razvija Crna Gora. Imamo odliv stanovništva, posebno sa sjevera države i time su naročito pogođene sredine u kojima dominantno žive Bošnjaci. Zato je uslov za naš ulazak u Vladu bio i taj da kapitalni projekti na sjeveru konačno budu prioritet. I na tome ćemo intenzivno raditi. Stranka na čijem sam čelu je spremna da sarađuje sa svima, ako je to u interesu države Crne Gore i garantuje poštivanje osnovnih principa za koje se zalažemo - kaže Ibrahimović.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.