Nedović : Najglasniji su oni koji ne žele Crnu Goru u Evropi

Nedović : Najglasniji su oni koji ne žele Crnu Goru u Evropi

Poslanica Pokreta Evropa sad Jelena Nedović kaže da u crnogorskom političkom životu postoje snage čiji interes nije da Crna Gora uđe u Evropsku uniju, a da su predstavnici tih snaga najglasniji u Skupštini Crne Gore.

– Glasni su i pokušavaju da budu ubjedljivi, iako je svima jasno da im najviše smetaju upravo uspjesi sadašnje vlade i parlamentarne većine – kaže Nedović za "Dan".

Ona naglašava da je rekonstrukcija Vlade prvenstveno izraz poštovanja PES-a prema datoj riječi koju su iskazali koalicionim sporazumom u odnosu na koaliciju Za budućniost Crne Gore.

– Ulazak u Vladu političkih subjekata među kojima su postojale nepremostive razlike u prošlosti, govori da smo okrenuti ka saradnji i prevazilaženju podjela. Parlamentarnoj većini koja je podržala rekonstrukciju, fali jedan glas za 2/3, po čemu je ona istorijska i to je najbolja garancija da smo dobili stabilniju i inkluzivniju vladu. Zagarantovana je unutrašnjopolitička stabilnost i istorijska podrška od 53 poslanika u parlamentu – kaže poslanica PES-a.

Vlada će ispuniti mandat

Jelena Nedović tvrdi da će Vlada Milojka Spajića ispuniti mandat.

– Naravno da hoće. Od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori imamo najstabilniju vladu. S ovakvom vladom siguran je ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i to će se desiti do kraja mandata ove vlade. Naglasila bih, ulazak u EU istinski građanske i evropske Crne Gore, ključnog faktora stabilnosti na Balkanu – kaže Nedović.

Ona naglašava da je ova većina, uz evidentne razlike između svih političkih subjekata koji je čine, ostvarila izuzetne rezultate.

– Prije svega, u oblasti vladavine prava, s naglaskom na dugo čekana imenovanja, zatim u oblasti životnog standarda s povećanjem minimalne penzije i najavljenog programa "Evropa sad 2". Odblokiran je i proces EU integracija sa dobijanjem pozitivnog IBAR-a. Dakle, po načinu na koji je do sada funkcionisala parlamentarna većina, prevashodno na planu EU agende, ne vidim razlog zašto odgovor na oba vaša pitanja ne bi bio potvrdan, a rezultati koje sam pomenula su najbolja garancija da je Crna Gora na pravom putu – kaže Nedović.
 

Nedović kaže da je sadašnja vlast predvođena PES-om pokazala, a pokazivaće i ubuduće, da Crna Gora može i hoće bez podjela i da je naša nova realnost stabilna vlada i parlamentarna većina, u kojoj su sve nacije i vjere zastupljene.

– Nastavljamo ka ostvarenju cilja da budemo ekonomski stabilna država, da iskorijenimo korupciju i organizovani kriminal, ostvarimo vladavinu prava i ubrzani put ka EU. Upravo to su naši najvažniji zadaci, sve ono što smo obećali građanima, a ne nikako nametnute dnevnopolitičke podjele zbog kojih nazadujemo umjesto da nas te različitosti upravo povezuju i jačaju kao zajednicu – kaže Nedović.

Ona naglašava da u Crnoj Gori postoje političari koji bi željeli da zaustave evropski put Crne Gore.

– Postoje takvi političari i veoma su glasni iako je svima jasno da njima najviše smetaju naši neosporni rezultati. Opozicija je svjesna da smo odblokirali integracioni proces i da smo na tom polju uspješniji nego sve Vlade do sada. Naravno da ima izazova, biće ih i ubuduće, ali podrška i optimistične izjave koje stižu od najviših evropskih zvaničnika, odobravanje Plana rasta, prema kojem će Crnoj Gori pripasti 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava, dokaz su evidentnog napretka naše države. Rekonstrukcija Vlade je potvrda da su svim činiocima vlasti interesi države iznad ličnih i stranačkih, kao i kraj DPS-a, koji više nema mehanizme da bilo koga plaši i dijeli jer su svi na suprotnoj strani. Zbog toga očekujemo da DPS počne da dijeli sam sebe. Za one koji insistiraju na podjelama, imam samo jednu poruku: najbolji način da ih za sva vremena riješimo jeste članstvo u EU – zaključuje Jelena Nedović.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.