SAD upozorile Izrael da ne odgovaraju na napad Hezbolaha: Došlo bi do nove eskalacije

Nastavak sukoba

SAD upozorile Izrael da ne odgovaraju na napad Hezbolaha: Došlo bi do nove eskalacije

Izrael nema podršku SAD-a u vojnom odgovoru na napad Hezbolaha koji se desio u subotu, a gdje je ubijeno 12 djece i povrijeđene su 44 osobe, tvrdi Axios.

Citirajući nekoliko službenika iz SAD-a i Izraela, iz Washingtona je stigla poruka podrške, ali ne postoji podrška za bilo kakav vojni odgovor.

SAD strahuje da bi napad na Bejrut, glavi grad Libana, doveo do veće eskalacije u regionu, čime bi se dodatno pogoršala situacija.

Zvaničnici iz Washingtona čak smatraju da bi napad na Bejrut bio "prelaženje crvene linije" Hezbolaha, te je teško predvidjeti šta bi se desilo u ovom regionu nakon ovog poteza Izraela.

S druge strane, Hezbollah tvrdi da nije izveo napad na dječije igrališe u Golanskoj visoravni, odnosno dijelu kojeg okupira Izrael. SAD i Izrael su odmah okrivile libansku grupu za najsmrtonosniji napad na teritoriji Izraela od 7. oktobra prethodne godine.

Izraelska vlada je ovlastila premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta da "smisle i izvedu vojni odgovor po svojoj procjeni", mada je teško očekivati da će ići protiv savjeta koji dolaze iz SAD-a.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.