Jokić vodio Denver Nagetse do prve titule u istoriji franšize: Neponovljivi Somborac MVP finala
Foto: Getty images

Jokić vodio Denver Nagetse do prve titule u istoriji franšize: Neponovljivi Somborac MVP finala

Denver Nagetsi predvođeni Nikolom Jokićem su prvi put u istoriji šampioni NBA lige. Tim iz Kolorada je u petom meču velikog finala savladao Majami 94:89 i ukupnim rezultatom 4:1 u seriji došao do najvećeg uspjeha franšize. Ne treba ni govoriti da je MVP serije, srpski centar koji je i petom meču bio najefikasniji sa 28 poena uz 16 skokova i četiri asistencije.

Ispostaviće se odlučujući meč nije bio sjajan za gledanje. Oba tima su bila nervozna, i igralo se u serijama. Majami je vodio većim dijelom utakmice, ali je Denver uspio da uhvati korak na početku posljednje dionice i u uzbudljivoj završnici dođe do pobjede vrijedne titule.

Majami je bolje počeo utakmicu. Gosti su poveli 5:0, ali se Denver brzo konsolidovao i stigao do 16:8. Međutim, od tog trenutka kreće serija Hita.

Na krilima u tim trenucima sjajnog Adebaja Majami pravi seriju 14:2, a na odmor posle prve četvrtine odlaze za prednošću od 24:22. Nikola Jokić je brzo u prvoj dionici zaradio dva faula, pa se posle devet minuta preselio na klupu.

Majami je bolje otvorio i drugu dionicu i vrlo brzo otišao na plus deset. Denver se mučio, posebno u šutu za tri poena. Ipak sredinom druge četvrtine sa šest vezanih poena, Nagetsi prilaze na samo minus četiri.

Nije to pokolebalo tim sa Floride. Sjajnom zonom tjerali su Nagetse na greške. Adebajo je držao visok ritam i na kraju na poluvremenu Majami je imao plus sedam -51:44. Centar Hita je u prvom poluvremenu imao čak 18 poena i bio je jedini dvocifren.  Jokić je na drugoj strani imao devet poena, osam skokova i četiri asistencije.

U trećoj četvrtini sjajno je počeo Jokić. Srbin je sa osam poena približio Nagetse na samo minus tri. U ovom dijelu igre obije ekipe su dosta promašivale. Ipak u finišu treće dionice Porter sa pet poena, prvi put još od prve četvrtine donosi prednost Denveru – 69:66.

Majami je preko Adebaja i Laurija uspio da anulira blagu prednost Nagetsa i u posljednjih 12 minuta uđe sa plus jedan – 71:70.

Početak posljednje četvrtine pripada Denveru. Razigrao se udarni duo Jokić – Marej i Nagetsi zahvaljujući poenima njih dvojice na sedam minuta prije kraja dolazi do 81:76.

I kada je djelovalo da Nagetsi idu ka pobedi, razgoropadio se Džimi Batler. Sa 13 poena vezanih doveo je Majami na dva minuta prije kraja do 89:88. Međutim, skok u napadu i pogodak Brusa Brauna, a kasnije i presječena lopta Koldvel Poupa odvele su Denver na 92:89. Tačku je sa penala stavio Brus Braun za veliko slavlje u Bol Areni.

Uz Jokića u Denveru su se istakli Porter Junior sa 16 poena i 13 skokova, dok je Marej imao 14 poena i po osam skokova i asistencija.

U Majamiju Batler je imao 21 poen, dok je Adebajo upisao 20 poena uz 12 skokova.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.