Dončić brojao do 35 poena, Slovenija preskočila neugodnu Belgiju za četvrtfinale Eurobasketa
Foto: Sport klub

Dončić brojao do 35 poena, Slovenija preskočila neugodnu Belgiju za četvrtfinale Eurobasketa

Košarkaši Slovenije imali su mnogo problema sa Belgijom, početkom završnog kvartala Belgija je vodila sa 64:63, ali su posle minuta odmora, Slovenci zaigrali na visokom nivou u oba smjera, opravdali ulogu favorita i stigli do četvrtfinala - 88:72.

Najefikasniji u sastavu Slovenije, bili su Luka Dončić sa 35, Klemen Prepelič sa 13, Majk Tobi sa 12 i Goran Dragić sa 11 poena. Kod Belgije, raspoloženi za igru u napadu, bili su Emanuel Lekom sa 18, Pijer Žile sa 15 i Džonatan Tabu sa devet poena.

Luka Dončić i drugovi su nastojali da slome otpor Belgije što prije, ali je Belgija po ko zna koji put pokazala da izrasta u ozbiljnu reprezentaciju, kadru da pomrsi račune i namuči velike favorite na papiru. Slovenija je prvu dionicu dobila sa 24:19, tokom druge je vodila sa 37:27, ali je na odmor otišla sa viškom od tri poena – 44:41.

U nastavku meča, Luka Dončić je nastojao da preuzme odgovornost u napadu, uspijevao je da nađe rešenja za odbranu Belgijanaca, ali su meč u egalu održavali Pjer Žile, Džonatan Tabu i Emanuel Lekom.

Slovenija je imala prednost u rukama, vodila je 57:50 u završnici trećeg kvartala, a pitanje je bilo da li Belgija može da ostane u igri, da li može da održi meč u egalu, a samim tim, podigne pritisak i nervozu u sastavu Slovenije. Uoči posljednjeg kvartala, Slovenija je vodila sa 63:60.

Alarm u sastavu Slovenije je uključen posle samo 60 sekundi igre u završnom kvartalu, jer je Belgija stigla do 64:63. Uslijedio je minut odmora i brutalan odgovor Slovenije – 73:65. Belgija je uzela minut odmora. Međutim, pomoći nije bilo. Slovenija je nastavila da igra na visokom nivou u oba smjera, pobjegla je na 78:55, a nedugo zatim proslavila plasman među osam najboljih na Evropskom prvenstvu.

U četvrtfinalu, koje je na programu 14. septembra, Slovenija će igrati sa boljim iz duela između Ukrajine i Poljska.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.