Francuska i Belgija podržale hapšenje lidera Izraela i Hamasa
Foto: Guliver images

Zahtjev tužioca Međunarodnog suda pravde

Francuska i Belgija podržale hapšenje lidera Izraela i Hamasa

Francuska i Belgija su objavile odvojena saopštenja u kojima podržavaju zahtjev najvišeg svjetskog krivičnog suda za naloge za hapšenje lidera Izraela i Hamasa.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan je optužio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i tri lidera Hamasa Jahju Sinvara, Muhameda Deifa i Ismaila Hanijea za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Pojasu Gaze i u Izraelu.

Iako Netanjahu i Galant nijesu suočeni s neminovnim hapšenjem, jučerašnje saopštenje je simbolični udarac koji je produbio izolaciju Izraela zbog rata u Gazi, navodi AP.

"Francuska podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjavanja u svim situacijama", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Francuske kasno sinoć.

"Zločini počinjeni u Gazi moraju se progoniti na najvišem nivou bez obzira na počinioce", objavila je otprilike u isto vrijeme belgijska ministarka spoljnih poslova Hađa Lahbib.

Netanjahu i drugi izraelski lideri su osudili potez tužioca MKS kao sramotan i antisemitski.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je takođe kritikovao tužioca i branio pravo Izraela da se suprotstavi Hamasu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.