Makron prihvatio ostavku Vlade
Emanuel Makron

Makron prihvatio ostavku Vlade

Predsjednik Francuske Emanuel Makron prihvatio je danas ostavku vlade premijera Gabrijela Atala, pošto Makronov savez nije dobio većinu na nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima.

Kako je saopštila Jelisejska palata, vlada će nastaviti da se bavi tekućim poslovima do imenovanja nove vlade, dok je Pariz domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje počinju deset dana.

Nekoliko ministara je ranije saopštilo Frans presu, da bi taj period do nove vlade mogao da „potraje neko vrijeme, nekoliko nedjelja“, vjerovatno barem do kraja Olimpijskih igara, 11. avgusta.

Za četvrtak je najavljena sjednica novog saziva parlamenta na kome će se birati novi predsednik tog tijela.

Prijedlog za premijera treba da dostavi ljevičarska koalicija Novi narodni front koja je osvojila najviše glasova na izborima, ali francuski mediji pominju nesuglasice unutar tog saveza oko imenovanja kandidata za premijera.

Parlament ima 577 mjesta, a za apsolutnu većinu je neophodno 289 glasova. Ljevičarska koalicija Novi narodni front je osvojila od 190 do 195 mjesta, nedovoljno da vlada sama. Na izborima je Makronov savez dobio 160, a ekstremna desnica 143 poslanička mjesta.

Makron je raspustio parlament 9. juna poslije lošeg rezultata svog saveza na izborima za Evropski parlament čime je zemlja uronila u političku neizvjesnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.