Djeca u Ukrajini uprkos vazdušnoj opasnosti proslavila prvi dan škole

Djeca u Ukrajini uprkos vazdušnoj opasnosti proslavila prvi dan škole

Učenici jedne škole u Zaporožju u Ukrajini obilježili su danas prvi školski dan samo nekoliko sati od oglašavanja vazdušne opasnosti. Pošto je linija fronta udaljena samo 40 kilometara, rat nikada nije daleko od nastavnika i porodica u toj školi.

Zbog zabrane velikih okupljanja u gradu, koji redovno gađa ruska artiljerija, na paradi su bili dozvoljeni samo učenici prve i poslednje godine.

U tradicionalnim vezenim ukrajinskim košuljama i sa ružama u rukama, djeca su se poređala u parove i držala za ruke.

Uprkos ratnim ograničenjima, cijela ceremonija je bila proslava budućnosti Ukrajine.

Od 800 učenika škole, oko 300 je pobjeglo od rata u inostranstvo, ili u druge gradove u Ukrajini.

Nastava za polovinu preostalih je onlajn, dok druga polovina ide u školu, pa se tako mijenjaju sedmično, jer nedavno renovirano sklonište od bombi može da primi samo 250 ljudi.

Zaporožje je satima svakog dana pod upozorenjem o vazdušnim napadima.

Školsko sklonište je 75 metara udaljeno od glavne školske zgrade, preko puta otvorenog igrališta.

Direktor škole rekao je da najmlađi učenici pohađaju nastavu lično svakog dana i rade u učionici koja je napravljena odmah iznad podrumskih prostorija, dok ostatak škole radi u glavnoj zgradi.

„Sve smo pripremili za novu školsku godinu. Opremili smo bunker za slučaj vazdušne opasnosti, pa će djeca imati bezbjedan prostor i u takvoj neprilici“, rekao je direktor.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.