Eksplozija u južnom Libanu, ranjena tri pripadnika UN-a

Eksplozija u južnom Libanu, ranjena tri pripadnika UN-a

Tri pripadnika mirovne misije UN u Libanu UNIFIL su lakše ranjena eksplozijom u južnom Libanu kod granice Izraela, gdje svakodnevno razmjenjuju vatre libanski Hezbolah i izraelske snage, saopštile su UN.

Izvori misije UN-a su rekli AFP-u da je eksplozija vjerovatno posledica obližnjeg napada iz vazduha čiji cilj nisu bile te mirovne snage.

Libanska novinska agencija ANI je danas prenijela da su „izraelski neprijateljski borbeni avioni“ napali selo Dajra, jedan kilometar od mjesta Jarine i da ima ranjenih.

Ministarstvo zdravlja Libana je saopštilo da je jedna osoba poginula, a jedna ranjena „u izraelskom napadu iz vazduha“ na grad Čeba na jugu Libana.

„Libanske brigade otpora“, grupa povezana sa Hezbolahom, saopštile su da je jedan od njihovih boraca „mučenički ubijen“, ne navodeći gdje. Taj islamistički pokret je saopštio da je kao odmazdu lansirao rakete „kaćuša“ na vojnu bazu na sjeveru Izraela.

Šef misije UN u Libanu Žan-Pjer Lakroa je početkom avgusta ocijenio;da je uloga UN na izraelsko-libanskoj granici „važnija nego ikada“, a sve je jače strahovanje od opšteg rata na Bliskom istoku.

Lakroa je rekao da su snage UN „jedini kanal veze između izraelske strane i raznih komponenti libanske strane, poput Hezbolaha“.

Mandat misije UNIFIL koja ima 10.000 vojnika, ističe krajem avgusta, ali bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da ga obnovi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.