Uhapšen Roman Zimian, osumnjičen za prevaru od 21 milion dolara

Uhapšen Roman Zimian, osumnjičen za prevaru od 21 milion dolara

Državljanin Poljske, jedan od najtraženijih lica za kojima je raspisana međunarodna potjernica uhapšen je danas u Podgorici, saopštila je policija.

Portal RTCG saznaje da je u pitanju Roman Zimian (ZIEMIAN Roman Kazimierz).

Zimian se sumnjiči za krivična djela iz oblasti ekonomskog kriminala i to za težak obik prevare u većem obimu, pranje novca, krađa i povreda zakona.

Za ova krivična djela propisana je kazna doživotnog zatvora u Južnoj Koreji.

Iz policije su kazali da su ga službenici UP locirali i juče lišili slobode u Master kvartu gdje se skrivao pod lažnim identitetom.

Takođe su poručili da će državljanin Poljske biti sproveden sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici u cilju određivanja ekstradicionog pritvora.

Uhapšeni državljanin Poljske je jedan od osnivača i vlasnika fonda „Future net“ u čijoj je djelatnosti trgovina digitalnim i kriptovalutama i on osumnjičen da je zajedno sa svojim partnerom S.M. oštetio veći broj lica sa teritorija Poljske i Južne Koreje, nanijevši štetu u ukupnom iznosu od oko 21 milion američkih dolara.

Njegov partner S.M. je uhapšen u Grčkoj, a zatim u Albaniji, dok je Ziman 2022. godine bio uhapšen u Italiji odakle je pobjegao iz kućnog pritvora.

„Nakon što je u komunikaciji sa inostranim partnerima potvrđen identitet lica, izvršeni su pretresi na lokaciji gdje je traženo lice boravilo i to prilikom službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Grupe za visokotehnološki kriminal i Regionalnog centra bezbjednosti „Centar“ su pronašli i oduzeli tehničke uređaje i predmete za koje se sumnja da proističu iz krivičnog djela i koji su privremeno oduzeti do okončanja ekstradicionog postupka“, zaključeno je u saopštenju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.