Metropoli turizma ipak bliži novi izbori nego politički dogovor

Metropoli turizma ipak bliži novi izbori nego politički dogovor

Demokrate, dva dana pred istek roka za formiranje vlasti u Budvi, lokalnom parlamentu podnijele inicijativu da nosilac njihove liste Đorđe Zenović bude na čelu SO

Kako sada stvari stoje, gotovo je izvjesno da Demokrate sjutra neće obezbijediti neophodnu podršku od 17 odbornika kako bi se njihov kandidat našao na čelu budvanskog parlamenta. U tom slučaju, predsjednik države Jakov Milatović je, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, dužan da već u nedjelju raspiše nove izbore.

pštinski odbor Demokrata u Budvi juče je, dva dana pred istek roka za formiranje vlasti u tom gradu, službi lokalnog parlamenta podnio prijedlog da nosilac liste te partije na minulim izborima Đorđe Zenović bude na čelu Skupštine opštine Budva.

Spremnost da podrže kandidata koga Demokrate predlože za šefa parlamenta ranije su iskazali koalicija „Za budućnost Budve“ i Pokret ,,Evropa sad“ koji zajedno raspolažu sa 11 odborničkih mandata, koliko je i potrebno da se prijedlog Demokrata nađe na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja.

POTPISI


Međutim, inicijativa za izbor Zenovića, koja je juče predata skupštinskoj službi i u koju je Pobjeda imala uvid, umjesto neophodnih 11, sadrži samo četiri potpisa, od kojih su sva četiri odbornika Demokrata.

Inicijativu su, osim Zenovića, potpisali još i Dragana Kažanegra-Stanišić, Slavica Maslovar i Milivoje Radulović, što nije dovoljno da se taj prijedlog uopšte nađe na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja.

Koalicija ZBCG, koju je na minulim izborima u Budvi predvodio Mladen Mikijelj, najavila je kasno sinoć da će potpisati inicijativu Demokrata pa je izvjesno da će najstariji odbornik u Budvi Savo Medigović, koji inače dolazi sa liste „Budva naš grad“ bivšeg predsjednika SO Nikole Jovanovića, za danas zakazati nastavak konstitutivnog zasijedanja na kojem bi trebalo da se glasa i za Zenovićev izbor na čelo SO.

Zenoviću je, međutim, kako bi i formalno postao predsjednik lokalnog parlamenta neophodna podrška od najmanje 17 odbornika.

ODGOVORNOST


Demokrate, kako je juče kazao lider budvanskog ogranka te partije Krsto Radović, očekuju da će nedostajuće glasove za Zenovićev izbor, osim u koaliciji ZBCG i PES-u, pronaći među odbornicima liste „Budva naš grad“, Građanskog pokreta Ura i Socijaldemokratske partije, dok podršku Demokratske partije socijalista neće ni tražiti, jer sa tom partijom ne žele da sarađuju.

Radović, kako je rekao, smatra da je odgovornost za to na grupacijama koje su osvojile najviše glasova na minulim izborima, odnosno na listi Nikole Jovanovića i koaliciji ZBCG Mladena Mikijelja, koji ranije nijesu uspjeli da postignu politički dogovor o formiranju vlasti uprkos činjenici da zajedno raspolažu sa 18 odborničkih mandata, što je više nego dovoljno za upravljanje gradom.

– I jedna i druga grupacija su nedvosmisleno stavili do znanja da su Demokrate te sa kojima planiraju da formiraju vlast. S obzirom da ni jedni ni drugi nijesu obezbijedili 13 odbornika kako bi sa naša četiri formirali vlast, mi smo odlučili da predamo inicijativu. Očekujemo da će je lista gospodina Mikijelja i PES-a podržati i sada im se moram javno zahvaliti, jer su još prije 15 dana rekli da bi podržali kandidata Demokrata. Očekujem, takođe, da će naš prijedlog potpisati i gospoda iz Ure i SDP-a, a naravno i gospoda sa liste Jovanovića jer smo u proteklom periodu u javnosti mogli da čujemo da kandidat Demokrata ne bi bio sporan – rekao je Radović.

PODRŠKA


Međutim, kako sada stvari stoje, gotovo je izvjesno da Demokrate sjutra neće obezbijediti neophodnu podršku od 17 odbornika kako bi se njihov kandidat našao na čelu budvanskog parlamenta.

Nosilac liste „Budva naš grad“ tvrdi da na tu temu sa njim i predstavnicima njegove liste nije bilo nikakvih razgovora.

– Sačekaćemo da vidimo da li će Demokrate ispuniti formalne pretpostavke da njihov prijedlog i formalno bude prijedlog i da li će se sjednica tim povodom uopšte održati – rekao je Jovanović Pobjedi.

Sličnog je stava i predsjednik Opštinskog odbora Ure Blažo Rađenović koji, takođe, navodi da oni nijesu dobili bilo kakvu zvaničnu ponudu na osnovu koje bi se mogli izjasniti o podršci Zenoviću.

– Tek nakon što dobijemo zvaničan prijedlog i vidimo šta se predlaže i nudi, mi ćemo se o tome izjasniti na organima stranke – poručio je Rađenović u izjavi za naš list.

S obzirom da rok za konstituisanje vlasti u Budvi, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, ističe u subotu u ponoć, ukoliko Zenović danas ne dobije neophodnu podršku i ne bude izabran za predsjednika lokalnog parlamenta, predsjednik države Jakov Milatović biće dužan da već u nedjelju raspiše nove izbore.

Izvor:POBJEDA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.