Tramp prisustvuje republikanskoj nacionalnoj konvenciji; Očekuje se da bude potvrđen kao kandidat
Donald Tramp, Foto: Guliver images

FBI: Napadač djelovao sam

Tramp prisustvuje republikanskoj nacionalnoj konvenciji; Očekuje se da bude potvrđen kao kandidat

Donald Tramp prisustvuje Republikanskoj nacionalnoj konvenciji koja počinje u Milvokiju 48 sati od kako je na njega pucano u Pensilvaniji. Zbog propusta službi zaduženih za bezbjednost bivšeg predsjednika SAD pred konvenciju Republikanaca na kojoj se očekuje da Tramp bude potvrđen kao kandidat, mjere bezbjednosti su podignute na najviši nivo.

Donald Tramp je u subotu uveče preživio atentat kada je na njega, tokom govora na predizbornom skupu u Pensilvaniji, pucao 20-godišnji Tomas Metju Kruks.

Manje od 48 sati Tramp će u Milvokiju prisustvovati početku Republikanske nacionalne konvencije gdje se očekuje da bude potvrđena njegova kandidatura za predsjedničke izbore u SAD koji se održavaju u novembru.

Napadač koji je pucao na Trampa ubijen je od strane pripadnika Tajne službe, a njegov identitet je utvrđen tek nekoliko sati kasnije. FBI koji vodi slučaj ispituje dokaze i pokušava da utvrdi motiv.

FBI tvrdi da je napadač djelovao sam i da je koristio automatsku pušku, ali ostaje nejasno kako specijalci nijesu na vrijeme uočili napadača na krovu obližnjeg objekta, iako je bilo upozorenja i iz publike.

U pucnjavi je ubijen 50-godišnji vatrogasac koji je prisustvovao predizbornom skupu, dok su još dvije osobe teško povrijeđene.

Predsjednik SAD Džozef Bajden osudio je napad na Trampa i poručio da nasilju nema mjesta u SAD i pozvao Amerikance da se ujedine u osudi.

FBI: Napadač na Trampa djelovao sam, koristio poluautomatsku pušku AR 556

Napadač koji je u subotu veče pucao na bivšeg predsjednika SAD i kandidata Republikanske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trampa djelovao je sam i koristio je legalno kupljenu pušku koju je kupio otac osumnjičenog, saopšteno je iz FBI-a.

''Riječ je o poluautomatskoj pušci AR 556. FBI nije pronašao nikakve indicije da je osumnjičeni imao neke mentalne bolesti. Na napad se gleda i kao na domaći teroristički akt i kao na pokušaj ubistva'', navedeno je iz američke agencije, a prenosi Rojters.

Dodaje se da nema indicija da je napadač pucao na Trampa iz ideoloških razloga, a FBI pregleda naloge na društvenim mrežama, korišćeno oružje i DNK uzorke kao dokaze.

''Prijetnje i pozivi na nasilje već su u porastu na internetu, a pogotovo nakon ovog događaja'', saopšteno je iz FBI.

Tramp je povređen u pucnjavi u subotu uveče tokom mitinga u Batleru u Pensilvaniji.

Naoružani napadač, 20-godišnji Tomas Metju Kruks, i najmanje jedan posjetilac skupa su ubijeni, a još dvije osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povrijeđene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.