EU ruski novac šalje Ukrajini, Švajcarci traže referendum o tome

EU ruski novac šalje Ukrajini, Švajcarci traže referendum o tome

EU je prebacila Ukrajini 1,5 milijardi eura prihoda od zamrznute ruske imovine, izjavila je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen. Fon der Lajen je napisala na platformi X da će ta sredstva biti upotrebljena za odbranu i obnovu Ukrajine.

"Ne postoji bolja upotreba sredstava Kremlja nego učiniti Ukrajinu i cijelu Evropu sigurnijim mjestom za život", navela je Fon der Lajen.

Države članice EU razmatrale su opcije da produže period obnavljanja sankcija prema sredstvima ruske centralne banke kako bi se obezbijedio veliki zajam G7 za Ukrajinu, javio je Rojters u srijedu, pozivajući se na nacrt dokumenta Unije i izjave diplomatskih izvora.

Fajnenšel tajms je objavio u srijedu da bi ambasadori 27 država članica EU mogli da odobre zamrzavanje sredstava Ruske centralne banke na neodređeno vreme. List je naveo da predlog Evropske komisije uključuje produženje sankcija sa šest mjeseci na neograničeni period.

Na drugoj strain Aktivistička grupa u Švajcarskoj predala je potpise za pokretanje referenduma o ustavnom amandmanu koji bi ukinuo ekonomske sankcije uvedene Rusiji i isključio ograničenje trgovine sa Kinom.

Grupa “Inicijative za neutralnost” predala je vladinim zvaničnicima u Bernu peticiju sa 130.000 potpisa čime je gotovo izvjesno obezbijedila da se referendum održi u narednih nekoliko mjeseci, piše Fajnenšl tajms (Financial times).

Podržana od strane desničarske populističke Švajcarske narodne partije (SVP), najvećeg političkog pokreta u Švajcarskoj, inicijativa predlaže četiri nove klauzule koje bi preciznije definisale šta dugotrajna neutralnost alpske zemlje znači u praksi.

Promjene Ustava bi zabranile Švajcarskoj da postane član bilo kog vojnog saveza osim ako i sama nije napadnuta i spriječile vladu da uvede ili pridruži bilo koji oblik režima prinudnih sankcija kakve je uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, osim ako joj Savjet bezbjednosti UN za to ne da mandat.

Kako Kina i Rusija imaju pravo veta na bilo kakvo glasanje Savjeta bezbjednosti, takav uslov bi Švajcarskoj zagarantovao status trajnog utočišta za Moskvu i Peking.

“Kada bi se sve države ponašale kao Švajcarska, ne bi bilo rata”, naveo je SVP u saopštenju pozdravljajući vijest o predaji potpisa, dodajući da uvođenje sankcija Rusiji “ugrožava unutrašnji mir i stabilnost zemlje, jedinstvene u uspjehu usred Evrope”.

Stranka je takođe osudila “ciljane pokušaje da se potkopa [švajcarska] neutralnost”.

Bern se usaglasio sa odlukama Evropske unije da uvede ekonomske sankcije ruskim pojedincima i kompanijama koje su povezane sa režimom predsjednika Vladimira Putina od kada je započeo inavaziju na Ukrajinu pre dvije godine.

Kakvo je stanje sa ruskom imovinom u Crnoj Gori?

Crna Gora je nekim ruskim državljanima zamrzla imovinu, iako je to, savim izvjesno neustavan potez. Tako smatra veliki broj stručnjaka za ustavno pravo.

Prema podacima Uprave za nekretnine, državljani Rusije vlasnici su ili suvlasnici oko 19.000 nekretnina i gotovo četiri miliona kvadrata zemljišta u Crnoj Gori.

Više od 98 odsto nekretnina nalazi se u primorskim opštinama.

Pošto je Crna Gora nedavno zabranila ruskim avionima da lete iznad svoje teritorije, država je zamrzla i imovinu 34 ruska državljanina koja su pod sankcijama Evropske unije rešenjima Uprave za katastar i državnu imovinu.

Da stvar bude po Crnu Goru još gora, odluka o zamrzavanju imovine ruskih državljana je donijeta bez mišljenja suda, i upravo zbog ove činjenice, stručnjaci iz oblasti prava su upozorili ovu državu da se može naći u problemu, a nije isključeno ni da će morati da plati odštetu.

Advokat i šef Kluba odbornika koalicije Za budućnost Crne Gore u podgoričkom parlamentu Mitar Šušić kaže da je Ustavni sud morao da bude revnosniji, jer postoje dvije inicijative kojima je tražena ocjena ustavnosti povodom odluke Vlade o zamrzavanju imovine ruskim državljanima.

“Nažalost, Ustavni sud i u ovom slučaju, kao i u nizu drugih situacija u kojima bi svojom blagovremenom odlukom trebalo da spriječi nastajanje negativnih posledica i nepovratne povrede ljudskih prava i osnovnih sloboda, postupa namjerno neblagovremeno. Taj sud očigledno i po ovom pitanju svjesno bira da neki sopstveni, projektovani politički pragmatizam stavi iznad interesa pravičnosti i zaštite Ustava. U svim aktuelnim pitanjima, naš Ustavni sud po pravilu ćuti i pušta očigledno neustavne akte da proizvode pravne posledice”, rekao je nedavno Šušić u izjavi za “Dan”.

U švajcarskim trezorima je zamrznuta imovina sankcionisanim pojedincima i kompanijama dok je bankama u zemlji zabranjeno da posluju sa njima.

Te mjere su pokrenule pitanje šta bi Švajcarska uradila u slučaju daljeg pogoršanja odnosa između Kine i Zapada, jer su bogati Kinezi među najvažnijim izvorima novca za moćni finansijski sektor Švajcarske posljednjih godina.

Sankcije i pitanje podrške Ukrajini izazvali su sve žešću debatu u kojoj se konzervativni tradicionalisti, socijaldemokratski pacifisti i zagovarači slobodnog tržišta sukobljavaju sa uglavnom mlađim generacijama proevropskih i socijalnih liberala.

Ankete pokazuju da debata o neutralnosti ne predstavlja veliku zabrinutost za većinu Švajcaraca, ali i da njena relevantnost raste.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.