Udruženje pravnika: U Skupštini usvojena pojedina sporna rješenja, nastaviti stručni dijalog
Skupština Crne Gore usvojila zakone neophodne za dobijanje IBAR-a

Udruženje pravnika: U Skupštini usvojena pojedina sporna rješenja, nastaviti stručni dijalog

Udruženje pravnika Crne Gore pozdravlja činjenicu da je u crnogorskom parlamentu usvojen set zakona koji omogućavaju dobijanje pozitivnog IBAR-a i ubrzanje procesa pridruživanja EU, posebno u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, na putu ostvarenja zahtjevne "Agende 2028".

"Ohrabruje činjenica da je postignut vrlo visok nivo saglasnosti i podrške ovim zakonskim rješenjima od strane poslaničkih grupa u parlamentu, ali istovremeno ukazujemo i na činjenicu da je bio smanjen nivo transparentnosti u procesu izrade i predlaganja zakona usljed izostanka javne rasprave, što je dijelom rezultiralo usvajanjem pojedinih, moguće i sa stanovišta ustavnosti, spornih rješenja.

Stoga, Udruženje pravnika Crne Gore smatra celishodnim da se nastavi društveni i nadasve stručni dijalog oko pojedinih usvojenih rješenja, čija kasnija primjena može dovesti do problema u funkcionisanju pravnog sistema, pojave neujednačenosti u postupanju u istoj pravnoj situaciji, kolizije normi i međusobnog nesaglasja dva ili više zakona ili nesaglasja pojedinih odredbi sa Ustavom", ukazuju iz Udruženja pravnika. 

Na taj način, kako dodaju, od strane nosioca javne vlasti pokazala bi se stvarna namjera u izgradnji Crne Gore kao države vladavine prava i osnažila bi se njena unutrašnja društvena supstanca posvećena tom cilju, te istovremeno eliminisala izražena sumnja da je usvajanje 12 zakona, po ubrzanom postupku, bio rezultat dominantno spoljnjeg pritiska sa ciljem "tehničkog usaglašavanje sa tekovinama EU".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.