Afričke zemlje se okreću zlatu

Štite svoje valute

Afričke zemlje se okreću zlatu

Sve više afričkih zemalja, prije svega Nigerija, Uganda, Zimbabve i Madagaskar, okreću se zlatu da bi zaštitile svoje valute, odnosno preuzele su mjere da povećaju zlatne rezerve, vrate svoje zlato kući, pa čak i vežu sopstvene valute za taj vrijedni metal.

Južni Sudan je posljednji u nizu imajući u vidu da je prošlog vikenda guverner tamošnje centralne banke saopštio da zemlja planira da proširi zlatne rezerve, te da s tim u vezi proučava pozitivne primjere država koje su već krenule tim putem, prenosi B92.

Na ovu temu se oglasila i centralna banka Ugande – najavila je program kupovine zlata od lokalnih rudnika kako bi se osigurala od rizika na međunarodnom finansijskom tržištu.

U junu je Tanzanija objavila plan da potroši 400 miliona USD na šest tona zlata, a ministar finansija Mvigulu Nčemba izdao je direktivu o suzbijanju široke upotrebe američkog dolara u zemlji.

Nigerija povećava svoje rezerve zlata tako što isto kupuje iz lokalnih izvora, dok centralna banka radi na tome da vrati svoje zlato u zemlju kako bi ublažila rizike povezane sa slabljenjem američke ekonomije.

Madagaskar je još prošle godine sproveo program kupovine domaćeg zlata a pošto je pao prihod od izvoza vanile.

Zimbabve je ove godine svoju valutu "zaštitio" zlatom – zimbabveanski dolar je zamijenjen zimbabveanskim zlatom. Novu valutu podržava prije svega zlato, ali i druge devizne rezerve uključujući američke dolare.

Primjer Zimbabvea slijediće i potpredsjednik Gane i predsjednički kandidat Mahamudu Bavimija ukoliko pobedi na izborima.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.