Dio članova i bivših funkcionera BS formira novu stranku
Bošnjačka stranka

Na pomolu rascjep u Bošnjačkoj stranci, razlog odluka Glavnog odbora o ulasku u rekonstruisanu Vladu

Dio članova i bivših funkcionera BS formira novu stranku

Dio bivših i sadašnjih funkcionera kao i članova Glavnog odbora Bošnjačke stranke objelodanice u narednih desetak dana inicijativu o formiranju nove stranke sa bošnjačkim nacionalnim predznakom, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede saopštila su da u dijelu BS postoji nezadovoljstvo odlukom Glavnog odbora o ulasku u Vladu sa strankama koje ne priznaju genocid u Srebrenici kao i sa jednom koja baštini četničku ideologiju.

"Smatramo da je BS izdala programske principe i da je učesće u toj Vladi neprihvatljivo", rekao je izvor Pobjede dodajući da je proglašavanje dva visoka člana Vlade personama non grata u Hrvatskoj prvi pokazatelj da je odluka o ulasku u Vladu pogrešna.

Izvor Pobjede nije želio da precizira o kojim imenima je riječ koji formiraju novu stranku ali je dodao da j "riječ o ljudima koji su proteklih dana javno kritikovali tu odluku iza koje stoji Ervin Ibrahimović”.

"Brzo ćemo izaći sa inicijativnim odborom", rekao je izvor Pobjede.

Izvor je dodao da su prvi planovi vezani izlazak na "lokalne izbore u Gusinju i Podgorici gdje će se vidjeti kolika je stvarna podrška Ibrahimoviću”.

Ideju o ulasku BS u Vladu podržala je ogromna većina čak 87 članova Glavnog odbora, dok je svega jedan bio uzdržan. Sjednici Glavnog odbora, međutim, nije prisustvovalo oko tridesetak članova tog tijela.

Ideju o ulasku u vlast Bošnjačke stranje zvanično su podržali šef diplomatije Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kao i šef turske diplomatije Hakan Fidan.

Odluku je kritikovao dio intelektualaca i političara iz redova Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.