Sud BiH osudio mrtvog čovjeka

Sud BiH osudio mrtvog čovjeka

Mitar Petrović iz Brčkog izjavio je da njegov brat Stojan, kome je Apelaciono vijeće Suda BiH ove sedmice potvrdilo prvostepenu presudu od sedam godina zatvora za silovanje u Brčkom 1992. godine, nije među živima već više od dva mjesec

Mitar Petrović je potvrdio da je njegov brat u iščekivanju da mu se riješi žalba kojom je preko svog branioca zatražio ukidanje prvostepene presude i ponovno suđenje, iznenada preminuo 15. maja.

''Ne ulazim u to da li zakon dozvoljava izricanje pravosnažne presude ili ne optuženicima koji u međuvremenu umru, ali mogu reći da bi bilo korektno da je Sud prethodno provjerio da li je taj kome sudi živ ili nije i da bar konstatuje u presudi da je osuđeni umro. To za moga brata više ništa ne znači, ali za njegovu porodicu, koja nema nikakve veze sa onim što mu je stavljeno na teret, i te kako je važno '' rekao je Mitar Petrović.

On je dodao da ovakav odnos Suda najbolje govori o "njegovoj ozbiljnosti i koliko građani mogu da vjeruju u takvu pravosudnu instituciju", prenose Nezavisne.

Iz Suda BiH su ranije naveli da je otpremljena drugostepena presuda kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog, te je Petroviću zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva potvrđena kazna od sedam godina zatvora.

Prvostepenom presudom iz decembra prošle godine Petrović je proglašen krivim da je u svojstvu pripadnika policije u Brčkom silovao žensku osobu u julu 1992. Godine, prenosi Srna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.