Optuženi za podstrekavanje na ubistvo iz spuškog zatvora sa nanogicom u kućni pritvor

Optuženi za podstrekavanje na ubistvo iz spuškog zatvora sa nanogicom u kućni pritvor

Nikšićanin Andrija Marković, optuženi za podstrekavanje na ubistvo Ranka Vuletića, izašao je prošlog mjeseca iz spuškog zatvora jer mu u roku od tri godine nije izrečena presuda.

Markoviću je, odlukom Višeg suda u Podgorici, određen kućni pritvor, odnosno zabranjeno mu je da napušta stan, a i određeno mu je redovno javljanje policiji. Takođe, oduzete su mu putne isprave.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Andrija S. Marković i Miloš M. Božović obećali su okrivljenom Vuku Lalatoviću novčanu nagradu za ubistvo Vuletića.

– Okrivljeni Lalatović je 1.8.2019. oko 10 sati u Njagoševoj ulici u Nikšiću iz koristoljublja ubio Viuletića. Prvo je tražio da se s njim sretne, kada mu se predstavio i tražio da sami prošetaju i porazgovaraju, da bi, kada su se odvojili i kada su došli ispred prodavnice, iznenada izvadio pištolj "crvena zastava", koji je neovlašćeno držao, i u Vuletića ispalio šest hitaca poslije čega je natupila smrt. Marković je optužen za teško ubistvo putem potstrekavanja, a Božović – teško ubistvo putem podstrekavanja i pomaganja – piše u optužnici.

Okrivljeni Lalatović je na početku suđenja priznao da je počinio ubistvo. Rekao je da se nije dogodilo onako kako je to napisano u optužnici, i da nije po nagovoru okrivljenih Markovića i Božovića izvršio ovo ubistvo.

– Priznajem da sam ubio Vuletića i kajem se zbog toga. Kada sam vidio šta sam uradio, otišao sam u policiju i prijavio se. Ostajem kod izjave koju sam dao kod tužioca u istrazi. Kajem se – izjavio je Lalatović.

Nakon toga je sudija pročitala njegovu odbranu iz istrage u kojoj je Lalatović naveo da mu je sada pokojni P.Đ. u zatvoru u Spužu diktirao, a on pisao na listicama papira, da je ubio Vuletića po nagovoru Markovića i Božovića, a sve da bi mu pomogao da dobije skraćenje zatvorske kazne.

Optužnicom Višeg državnog tužioca u Podgorici predstavljeno je da je Lalatović počinio krivično djelo teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Marković je optužen za teško ubistvo putem podstrekavanja, a Božović teško ubistvo putem podstrekavanja i pomaganja.

Tokom suđenja saslušano je nekoliko svjedoka iz spuškog zatvora. Neki od njih naveli su da im je okrivljeni Lalatović pričao kako ima dogovor sa sada pokojnim P.Đ. da "neke momke" okrivi za ubistvo Vuletića, za šta će dobiti veću sumu novca. Takođe, neki od svjedoka tvrdili su da je njima P.Đ. pričao kako će namjestiti robiju Markoviću i Božoviću.

Izručen iz Hrvatske

Okrivljeni Marković uhapšen je u Hrvatskoj 2021. godine, nakon čega je izručen Crnoj Gori. Iz Uprave policije tada je saopšteno da je on lišen slobode po međunarodnoj potjernici NCB Interpola Podgorica 9. juna u Zagrebu, nakon sprovedene istrage ciljanog traganja u okviru koje je prethodila intenzivna saradnja i razmjena informacija sa zemljama iz regiona u cilju njegovog lociranja i lišenja slobode.

I drugi optuženi za podstrekavanje na ubistvo, Božović, bio je u bjekstvu, a uhapšen je u Banjaluci, nakon čega je takođe izručen. S njim su uhapšeni i policajci koji su se sumnjičili da su mu pomagali.

Viši i Apelacioni sud odbili su predlog odbrane da se optuženom ukine mjera zabrane napuštanja stana.

– Ovo iz razloga što iz dokaza koji postoje u spisima predmeta proizilazi da je okrivljeni M.A. osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret predmetnom optužnicom VDT-a, pa imajući u vidu težinu krivičnog djela, izraženu kroz visinu zakonom propisane kazne za isto, ta ga činjenica ne može ostaviti ravnodušnim u njegovom odnosu prema sudu, u smislu odazivanja na pozive istog. Kada se naprijed navedeno dovede u vezu sa činjenicom da se okrivljeni nalazio u bjekstvu, budući da je za istim bila raspisana potjernica, po kojoj potjernici je lišen slobode, podvrgnut ekstradicionoj proceduri, te izručen iz RH, to sve navedeno, i po nalaženju ovog suda, ukazuje da bi okrivljeni, bez izrečenih mjera nadzora, mogao pobjeći, sakriti se, otići u nepoznato mjesto ili u drugu državu i time ometati nesmetano vođenje krivičnog postupka. Stoga je, radi obezbjeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka, istom bilo neophodno izreći mjere nadzora – piše u odluci Apelacionog suda.

Izvor:Dan

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.