Ko su

Ko su "El Majo" Zambada i El Čapov sin, uhapšene vođe narko kartela

El Majo, poznat i kao „Čovjek sa šeširom", bio je poštovan i ozloglašen tokom pet decenija provedenih u ovom poslu

„Tražili su ga svuda a čovjek se nije ni krio", glasi tekst pjesme Los Tucanes de Tijuana, spjevane u čast Ismaela „El Majo" Zambade.

Slavni 76-godišnji narko diler, jedan od trojice osnivača i dosadašnjih vođa meksičkog kartela Sinaloa, uhapšen je u četvrtak poslije akcije američkih vlasti.

Priveden je i Hoakin Guzman Lopez, 38-godišnji sin drugog osnivača kartela, ozloglašenog Hoakina „El Čapo" Guzmana, koji služi doživotnu kaznu zatvora u SAD od 2019. godine.

Navodeći meksičke i američke zvaničnike, Vol strit žurnal prenosi da je Zambadu prevario viši član Sinaloe da uđe u avion posle višemesečne operacije istražitelja američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti i FBI.

Uhapšen jedan od najmoćnijih narko vođa Ismail „El Majo" Zambada
Ko je El Čapo - ovo je njegova priča
El Čapo - 15 jezivih stvari koje je otkrilo suđenje

To je do sada nezabilježeni udarac za dvojicu najtraženijih trgovaca drogom na svijetu, optuženih za iznuđivanje, korupciju, trgovinu drogom i pranje novca.

El Majo, poznat i kao „Čovek sa šeširom", bio je poštovan i ozloglašen tokom pet decenija provedenih u ovom poslu.

Pesma Los Tucanes, koja ima 10 miliona pregleda na Jutjubu, dalje glasi: „Zakon želi da ga zaustavi, neprijatelji žele da ga ubiju, ali niko nije uspio - đavo im dolazi na vrata."

Od dilera do vođe

Zambadin uspon od običnog dilera do „kapo de kaposa" (šefa nad šefovima), kako ga često nazivaju, priča je o pragmatizmu, lukavosti i korupciji.

Nakon što je kratko radio kao dostavljač nameštaja na ulicama Kuliakana, grada na severozapadu Meksika, Zambada je započeo karijeru u podzemlju kao prodavac i prenosilac droge sedamdesetih.

Prvo je radio za kartel Gvadalahara, pionira u ovoj oblasti, koji je trgovao opijumom, marihuanom i, na kraju, kokainom.

Potom je radio u kartelu Huarez, prvo na srednjem nivou odlučivanja, a potom i kao vođa, postavši sve bliži Amadu Karilju, takozvanom „Gospodaru neba".

Odatle se vjeruje da je stvorio mrežu kontakata u Kolumbiji, zemlji u koju je putovao da stekne dobre prijatelje i partnere u proizvodnju kokaina.

I dok su drugi bosovi umirali ili padali, Zambada je postajao sve moćniji.

Rijetko je imao problem da izda saveznika.

Ali ako ga nešto razlikuje od drugih narko bosova, to je onda da se uvijek držao podalje od javnosti.

Maltene ne postoje njegove fotografije.

O njemu je pisano da je bio podvrgnut plastičnim operacijama da bi izmijenio izgled.

Da je visok 180 centimetara.

Da je krupan i snažan.

Da je imao mnogo žena i dece.

Ali vrlo malo više od toga.

Budžet od milion dolara za mito

Jednog od El Majovih sinova, Vičentea Zambadu Nieblu, uhapsile su meksičke vlasti 2009. godine.

Kasnije je objavljen njegov zatvorski dnevnik.

U njemu, i u iskazu koji je dao američkim vlastima, Zambada Mlađi je rekao da je njegov otac izdvajao budžet od miliona dolara mjesečno za mito i da je njegova mreža saučesnika obuhvatala banke i vlade.

El Majo je takođe navodno bio jedan od narko bosova koji je najviše polagao na građenje veze sa zajednicom iz koje potiče.

Bio je pokrovitelj El Alama, njegovog rodnog sela, i drugih gradova u regionu Sinaloa, finansirajući njihove radove i proslave.

Ko je El Čapova kraljica ljepote
Supruga ozloglašenog narko bosa El Čapa puštena iz zatvora
Da li je Šarić „balkanski El Čapo“

Jedan od El Čapovih naslednika

Malo se zna o Hoakinu Guzmanu Lopezu, koji je priveden zajedno sa Zambadom u četvrtak.

Ovaj 38-godišnjak, poznat kao El Guero, sin je El Čapa i Grizelde Lopez Perez, druge supruge slavnog narko vođe.

El Čapo je imao desetoro djece sa tri žene: Alehandrinom Salazar, Grizeldom Lopez i Emom Koronel.

Hoakin je član Los Čapitosa, ćelije koju čine El Čapova djeca, među njima Hoakinov brat Ovidio, koji je izručen Sjedinjenim Američkim Državama u septembru prošle godine, nakon njegovog hapšenja u januaru 2023. godine.

Neki smatraju Hoakinovu ulogu u kriminalnoj organizaciji nižom od Ovidiove.

Međutim američki Stejt department tvrdi da je Hoakin vršio „komandu visokog ranga i kontrolne funkcije" i u grupi Los Čapitos, i u kartelu Sinaloa.

Američke vlasti tvrde da su poslije smrti El Čapovog starijeg sina Edgara, Hoakin i Ovodio nasledili većinu dobiti od prodaje narkotika i počeli da ulažu velike količine gotovine u kupovinu marihuane u Meksiku i kokaina u Kolumbiji.

Prema bivšim El Čapovim saradnicima, Hoakin i Ovodio su takođe učestvovali u pomoći da narko bos pobjegne iz maksimalno obezbeđenog zatvora u Meksiku 2015. godine - što je bio njegov drugi zatvorski bijeg poslije podizanje optužnice za ubistvo i trgovinu drogom 1993. godine.

Američke vlasti takođe insistiraju da Hoakin i Ovodio Guzman Lopez vode najmanje 11 laboratorija koje proizvode metamfetamin u meksičkoj državi Sinaloa.

Protiv Hoakina je u SAD prvi put podignuta federalna optužnica za trgovinu drogom 2018. godine.

Izvor:BBC

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.