Zvaničnici i crkva u Rusiji kritikovali otvaranje Olimpijskih igara

Zvaničnici i crkva u Rusiji kritikovali otvaranje Olimpijskih igara

Ruski državni zvaničnici i verski lideri ogorčeno su kritikovali ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024, uhvativši se za kišu i upadljive kostime kako bi skrenuli pažnju s igara na kojima je učešće Rusije striktno ograničeno, uz zabranu njenih nacionalnih simbola zbog invazije na Ukrajinu.

Posljednja zabrana uslijedila je poslije prethodnih ograničenja učešća ruskih sportista i isključivanja ruskih nacionalnih simbola i zvaničnika zbog korišćenje dopinga uz pomoć države, prenosi redakcija na engleskom jeziku Radija Slobodna Evropa.

I rusko Ministarstvo spoljnih poslova i rukovodstvo Ruske pravoslavne crkve iznijeli su komentare uperene protiv LGBT populacije poslije raskošne ceremonije otvaranja u petak na kojoj je više od 10.000 sportista iz više od 200 zemalja i teritorija defilovalo Senom.

"Kulturno i istorijsko samoubistvo se dešava u jednoj od bivših hrišćanskih prijestonica evropske civilizacije", rekao je Vahtang Kipšidze, portparol Ruske pravoslavne crkve sa sjedištem u Moskvi.

Predsjednik Vladimir Putin je omalovažavanje LGBT zajednice postavio u središte poziva da se očuvaju "tradicionalni" aspekti ruskog društva.

Ruski Vrhovni sud je prošle godine proglasio LGBT "pokret" ekstremističkim, otvarajući put strogim kaznama za prestupnike.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u subotu je kritikovala kemp scenu s ceremonije u Parizu koju su neki povezali s "Tajnom večerom" Leonarda da Vinčija, navodeći da je to "izrugivanje svete priče za hrišćane".

Ona je optužila organizatore ceremonije da su Hristove apostole prikazali "kao transvestite".

"Očigledno su u Parizu odlučili da ako su olimpijski prstenovi raznobojni, sve to možete pretvoriti u jednu ogromnu gej paradu", rekla je Zaharova.

Zaharova je rekla da je taj događaj bio "smiješna ceremonija na otvorenom koja je primorala goste da sjede satima pod kišom" i sugerisala da je organizatorima trebalo da razmisle o "zasijanju oblaka" kako bi pokušali da izmijene vrijeme.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.