Ugroženi iPhone uređaji: Apple izdao važno upozorenje
Ilustracija

Ugroženi iPhone uređaji: Apple izdao važno upozorenje

Ako imate iPhone, iPad ili Mac, trebalo bi da što prije ažurirate svoj uređaj, jer je Apple objavio popravku za dvije Zero Day ranjivosti pomoću kojih hakeri mogu da vam ukradu lične podatke.

Kako je rečeno, oba problema odnose se na WebKit "motor" koji se koristi za Safari na svim platformama. Ugroženi su iOS, iPadOS i macOS, što znači da je potencijalno širok spektar uređaja koji mogu biti napadnuti.

Jedan od problema je "procesuiranje internet sadržaja gdje mogu da budu izložene osjetljive informacije. Drugi problem se odnosi na to da postoji rizik od zlonamjernog koda koji haker ubacuje zato što postoji greška u memoriji.

Ispravke se nalaze u iOS 17.1.2, iPadOS 17.1.2 and macOS 14.1.2 verzijama, kao i na Safariju 17.1.2 za macOS Monterey i macOS Ventura operativne sisteme.

Apple kaže da su sljedeći modeli ugroženi:

* iPhone XS i kasniji modeli

* iPad Pro 12.9-inch 2nd generation i kasniji, iPad Pro 10.5-inch, iPad Pro 11-inch 1st generation i kasniji, iPad Air 3rd generation i kasniji, iPad 6th generation i kasniji, kao i iPad mini 5th generation i kasniji.

* macOS Monterey, macOS Ventura i macOS Sonoma

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.