Po prvi put u svijetu: Električni automobili pomogli tokom nestanka struje
Ilustracija

Po prvi put u svijetu: Električni automobili pomogli tokom nestanka struje

Tokom nestanka struje u Australiji, 16 električnih automobila organizovano je iskorišćeno za napajanje domaćinstava.Naime, ova vozila opremljeni su sistemom za vraćanje električne energije u mrežu.

U februaru je glavni grad Australije Kanbera pretrpio nestanak struje tokom velike oluje. Naučnici predvođeni Šveđaninom Bjornom Strombergom sa Australijskog nacionalnog univerziteta bili su u pripravnosti sa šesnaest automobila, prenosi B92.

Električni automobili omogućili su prenos električne energije na jednom manjem lokalitetu, a za pokrivanje potreba cjelog grada bilo bi potrebno 100.000 električnih automobila.

- Ovo je prvi put u istoriji da su električni automobili ciljano korišćeni na ovaj način -  kaže naučnik Bjorn Stromberg.

Sada on i njegove kolege imaju vozni park od 51 automobila koji je spreman da uskoči pri sledećem nestanku struje.

Ističu da je potrebno mnogo više istraživanja prije nego što to bude moglo značajnije uticati na snabdijevanje domaćinstava energijom.

Švedska kompanija Göteborgs Energi radi na sličnom projektu. Opštinska elektroprivreda sarađuje sa kompanijama Polestar i Volvo na korišćenju električnih automobila za snabdevanje električnom energijom tokom preopterećenja mreže.

Vršna snaga se javlja kada je električna mreža preopterećena i košta elektroprivredu mnogo novca. Automobili su parkirani 90 odsto vremena i ovo je ozbiljan resurs, smatraju Šveđani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.