Usporavanje starijih telefona će Epl koštati pola milijarde dolara
Ilustracija

Iz firme poslali izvinjenje

Usporavanje starijih telefona će Epl koštati pola milijarde dolara

Kompanija Epl pristala je da plati do 500 miliona dolara za rješavanje spora u kojem je optužena da je namjerno usporavala starije modele ajfon dok su lansirali nove modele, kako bi natjerali vlasnike da kupuju nove.

Nagodbom se od Epl-a traži da svakom kupcu plati 25 dolara za ajfon, prenose Vijesti.

Minimalan trošak za Epl biće 300 miliona dolara, dok bi ta cifra mogla da ide do 500 miliona dolara, zavisno od broja korisnika koji se prijave za povrat novca.

Kada je informacija o usporavanju starijih modela dospjela u javnost Epl se našao na udaru kritika i odmah su podignute i tužbe.

Kompanija se branila da su telefoni usporeni kako bi se smanjilo opterećenje baterije jer bi mogla brže da se isprazni i telefon naglo ugasi kada je baterija pri kraju. 

Nagodba obuhvata sve državljane SAD koji su kupili iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7Plus ili SE koji su radili iOS 10.2.1 ili noviji operativni sistem. 

Takođe, pokriva američke vlasnike ajfona 7 i 7 Plus koji su radili iOS 11.2 ili noviji prije 21. decembra 2017.

Potrošači su tvrdili da su performanse njihovih telefona bile slabije nakon instaliranja ažuriranja Epl-ovog softvera.

Rekli su da ih je ovo natjeralo da vjeruju da su im telefoni "pri kraju", zamjenjujući ih novim modelima ili kupovinom nove baterije.

Epl je probleme pripisivao uglavnom temperaturnim promjenama, velikoj upotrebi i drugim problemima, i rekao da su njihovi inženjeri "brzo i uspješno radili na rješavanju problema". 

Advokati su nagodbu opisali kao "pravednu, razumnu i adekvatnu".

Advokati planiraju da traže do 93 miliona dolara, što je 30 odsto od 310 miliona dolara, pravne takse, plus do 1,5 miliona dolara troškova.

Nakon inicijalnog nezadovoljstva zbog sporih ajfonovih uređaja, Epl se izvinio korisnicima i spustio cijenu zamjenskih baterija na 29 sa 79 dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.