Sud u Njujorku ukinuo presudu Vajnstajnu zbog silovanja
Foto: Beta

Presuda vraćena na ponovno odlučivanje

Sud u Njujorku ukinuo presudu Vajnstajnu zbog silovanja

Najviši sud države Njujork je danas ukinuo presudu holivudskom producentu Harviju Vajnstajnu (72), osuđenom 2020. godine na 23 godine zatvora zbog silovanja.

Presuda koja je tada proglašena pobjedom pokreta "Mitu" (#MeToo) protiv seksualno nedoličnog ponašanja je poništena jer po ocjeni Višeg suda Vajnstajn nije dobio pravično suđenje.

Po odluci Apelacionog suda, sudija koji je vodio suđenje Vajnstajnu pogriješio je što je dozvolio da svjedoče žene čije optužbe nijesu bile dio slučaja.

U presudi se navodi da je to značilo da mu se sudi zbog ponašanja u prošlosti, a ne samo zbog zločina za koje je optužen. Odluka je donijeta s četiri glasa za prema tri i naloženo je novo suđenje.

Presuda ponovo otvara bolno poglavlje u američkom obračunu s moćnicima - seksualnim zlostavljačima, što je počelo 2017. godine ogromnim brojem navoda protiv Vajnstajna. Njegove tužiteljke će biti primorane da ponovo svjedoče pred sudom o tome.

Sudija Madelin Singas koja se nije složila sa većinskom odlukom o ukidanju presude rekla je da Apelacioni sud nastavlja "uznemirujući trend ukidanja odluka porote u slučajevima koji uključuju seksualno nasilje".

"Odlučnost većine (da to učini) produžava zastarjela shvatanja seksualnog nasilja i dozvoljava grabljivcima da izbjegnu da polože račune", napisala je Singas.

Vajnstajn kaznu od 23 godine zatvora izdržava u zatvoru u Njujorku pošto je proglašen krivim po optužbama za krivično djelo prisilnog oralnog seksa s pomoćnicom televizijskog i filmskog producenta 2006. godine i silovanja mlade glumice 2013. godine.

On će ostati u zatvoru jer je na 16 godina zatvora osuđen 2022. godine i u Los Anđelesu zbog drugog slučaja silovanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.