Onkološki pacijenti bez terapije do petka
Ilustracija

Nestašica ljekova taxol i taxotera uzrokovana kašnjenjem isporuka koje su dobavljači ugovorili sa Montefarmom

Onkološki pacijenti bez terapije do petka

Veliki broj pacijenata vraćen je juče sa Klinike za onkologiju, jer nije bilo ljekova taxol (paklitaksel) i taxotera (docetaksel). Onkološki bolesnici će terapiju čekati najvjerovatnije do petka, kako su im kazali u Klinici.

Iz Montefarma je Pobjedi rečeno da će paralela taxola biti pacijentima dostupna u petak, a najkasnije do ponedjeljka.

Pacijentima je na Klinici rečeno da probaju da nađu lijek u privatnim apotekama, te ukoliko ga nađu, da ga donesu kako bi im dali terapiju u odgovarajućim uslovima, a kupovina bi bila refundirana.

Nakon što su pacijenti, koji su imali novca, ili njihova pratnja juče obišli apoteke u Podgorici, i zvali širom Crne Gore, ustanovljeno je da tih ljekova na teritoriji države trenutno nema.

Iz Kliničkog centra Crne Gore su kazali da se ljekovi taxol i taxotera nalaze u redovnim porudžbama Kliničkog centra Crne Gore te da ih njima isporučuje Montefarm koji je nadležan za snabdijevanje ljekovima i medicinskim sredstvima svih javnih zdravstvenih ustanova.

“Prema informacijama koje su dostupne, navedenih ljekova nema ni u slobodnoj prodaji na teritoriji Crne Gore što ukazuje na to da dobavljači ne snabdijevaju Montefarm na adekvatan način“, rekli su Pobjedi iz Kliničkog centra i dodali da su dobavljači ključna adresa za odgovor na pitanje o nestašici konkretne terapije.

Dobavljači Montefarma za navedene ljekove su Glosarij, Farmegra i Osmi red.

Iz Montefarma je Pobjedi odgovoreno da se događa da dobavljač nije u mogućnosti da na vrijeme isporuči lijek najčešće zbog problema u proizvodnji i u takvim situacijama nastaje trenutni zastoj u isporuci ugovorenih količina, što rezultira prekidom kontinuiranog snabdijevanja, kao što je sada to slučaj sa lijekom taxol (paklitaksel) i lijekom taxotera (docetaksel).

Državna apotekarska ustanova je postupkom nabavke (0224) ugovorila neophodnu količinu lijeka taxotera-docetaxel za potrebe pacijenata Onkološke klinike, a ugovor je potpisan 28. februara sa Farmegrom.

“Prvi dio isporuke na vrijeme je obezbijeđen od strane pomenutog dobavljača, međutim drugi dio, iako je ugovorom definisan rok isporuke, zbog problema u proizvodnji još uvijek nije. Prema najnovijoj informaciji koja nam je i danas potvrđena od strane dobavljača, lijek će biti dostupan do kraja tekuće sedmice, najkasnije u ponedjeljak, o čemu će pacijenti biti na vrijeme informisani“, kazali su iz Montefarma.

Lijek taxol–paklitaksel je ugovoren sa dobavljačem Glosarij još u februaru, a isporuka je najavljena za april.

“U međuvremenu smo na raspolaganju imali do 15. aprila paclitaxel AqVida od Farmegre. Montefarm je 10. aprila od dobavljača Glosarij naknadno obaviješten da se isporuka ipak očekuje u prvoj polovini maja“, kazali su juče iz Montefarma.

Zbog toga je Montefarm poručio paralelu pataxel po ponudi “Osmog reda“ koji je najavio isporuku u petak, a najkasnije do ponedjeljka.

Montefarm pojašnjava da, kada ovlašćeni uvoznik nema na raspolaganju bilo koji lijek, za koji je i nosilac dozvole za stavljanje u promet, u tom trenutku tržište u Crnoj Gori istim ne raspolaže, odnosno nije dostupan ni privatnom ni javnom zdravstvenom sistemu.

Pobjedi su iz Montefarma kazali da oni nijesu direktan uvoznik ljekova te da ljekove nabavljaju isključivo putem tendera na koje se sa ponudama javljaju ovlašćeni uvoznici i nosioci dozvola za stavljanje u promet. Nakon potpisivanja ugovora sa prvorangiranim dobavljačem isti je u obavezi da lijek ili medicinsko sredstvo isporuči shodno ugovorom utvrđenim rokom isporuke.

“Ovakve i slične situacije, naročito kada je u pitanju onkološka terapija, rijetke su i najčešće uslovljene problemima u proizvodnji ili prilikom samog uvoza lijeka, što ni jedno ni drugo nijesu u nadležnosti Montefarma“, kazali su Pobjedi.

Ljekovi taxol i taxotera se koriste za liječenje raka jajnika, dojke i pluća. Nestašice ovih ljekova su zabilježene i krajem prošle i početkom ove godine.

Pored nestašica, jedan od problema onkoloških pacijenata je taj da se zasad terapije primaju samo u Podgorici, ali će, prema najavama, od jula makar taj segment biti olakšan jer će se organizovati centri na jugu i sjeveru države.

Pacijenti doputovali jer KCCG zasad nema uslova da ih infromiše

Pacijenti iz cijele Crne Gore primaju terapiju u Podgorici, pa putuju na zakazane termine, a niko od njih nije unaprijed bio obaviješten da juče ne dolazi i da nema dovoljno terapije za sve. Tako su pojedini onkološki pacijenti, zajedno sa pratnjom, morali da prevale kilometre puta do Podgorice i nazad – jer se niko nije sjetio da ih obavijesti da juče ne dolaze.

Iz KCCG je Pobjedi rečeno da u Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore ljekari ordiniraju dnevno u tri do četiri ambulante, u zavisnosti od dana u nedjelji, gdje su zakazani pacijenti po imenu i prezimenu a ne po vrsti terapije koju primaju.

“S obzirom da po sadašnjem sistemu zakazivanja osoblje Instituta ne može unaprijed znati koji profil pacijenata dolazi i koje su terapije zakazane toga dana, ovo pitanje ćemo prevazići uvođenjem novog sistema pripreme citostatika. U maju će početi obuka medicinskog osoblja a u junu je planiran potpuni prelazak na ovaj sistem pripreme citostatika. Novi sistem će obezbijediti grupisanje pacijanata prema terapijama što će, samim tim, omogućiti neophodne informacije osoblju da unaprijed zanaju strukturu pacijenata u odnosu na terapiju koju primaju. Na ovaj način će, u slučaju deficita nekog lijeka, pacijenti biti blagovremeno informisani od strane medicinskog osoblja“, kazali su iz KCCG.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.