Razbijen balkanski pedofilski lanac
Ilustracija

Razbijen balkanski pedofilski lanac

Više od 39 osumnjičenih identifikovano je u velikoj akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu na zapadnom Balkanu u okviru akcije "Mozaik" u kojoj je učestvovala i hrvatska policija, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske.

Cilj akcije u kojoj su uz Hrvatsku učestvovale i Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Mađarska bio je razotkriti seksualno zlostavljane djece na internetu te spriječiti nove slučajeve, kao i osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama te sankcionisati zlostavljače.

Tokom akcije, od 6. do 19. novembra, hrvatska policija identifikovala je osam počinilaca kaznenih djela, sprovela je devet pretraga kuća osumnjičenih od kojih je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka.Tokom trajanja akcije identifikovana je i jedna žrtva iz Hrvatske koja je tokom kriminalističkog istraživanja zbrinuta i svako dalje zlostavljanje je prekinuto. Policija je za sada potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam kaznenih djela, a dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u toku, navode u saopštenju.

Kako nezvanično saznaje "RTL", žrtva iz Hrvatske mlađa je od deset godina.

Operaciju "Mozaik" vodila je slovenska policija, a koordinisao Evropol u okviru Evropske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT).

U zemljama učesnicama sprovedena je 41 racija, "nastavno na istrage o dijeljenju slika i video zapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece, što je rezultiralo hapšenjem tri osumnjičena i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribuciju slika zlostavljanja djece".

Tokom akcija zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video zapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računare, mobilne telefone, računarske poslužioce i memorijske kartice.

Evropol je pomogao pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja te dodatno ojačao operativnu sliku u regiji unakrsnom provjerom zaplijenjenih podataka i pružanjem obavještajnih podataka u svrhu nastavka sprovođenja istraga u regiji i šire, kažu u MUP-u Hrvatske, prenosi "Tportal".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.