Balkanski kriminalci van radara u Boliviji,
Ilustracija

Pripadnici "Grupo Amerika" frakcije balkanske kriminalne mreže

Balkanski kriminalci van radara u Boliviji, "trag krvi" datira iz 2014.

Tužilaštvo i policija Bolivije do sada nijesu identifikovali članove balkanske mafije u toj zemlji, uprkos Interpolovim nalozima za hapšenja, evidencijama i novinarskim izvještajima. Bolivijski mediji pišu da su kriminalci sa Balkana, ipak, obznanili svoje prisustvo u Južnoj Americi, a dva ubistva iz 2014. označavaju početkom "traga krvi".

Bivši vojni oficir iz Srbije, Goran Popović, ubijen je 14. jula 2014. godine u bolivijskom Santa Kruz de la Sijera. Istraga tog zločina dovela je do informacije da pripadnici "Grupo Amerika", frakcije balkanske mafije, od 2008. krijumčare drogu iz Južne Amerike u Evropu, te da već godinama žive u Boliviji, piše "Pagina Siete".

Bolivijski portal piše da je "krvavi" trag sa Balkana, zapravo, počeo u Peruu, osam dana ranije, kada je u rezidencijalnom naselju Miraflores ubijen Frederik Goran Stavrić.

Niz zvaničnih izvještaja i informacija srpskih medija otkrili su povezanost ova dva ubistva. Ipak, u nedostatku koordinisane policijske istrage dviju zemalja pojavile su se dvije hipoteze o motivima.

Prva teorija je ukazivala na dug i početak rata između kolumbijskih kartela i balkanske mafije, koji je motivisan kontrolom teritorije i pošiljki droge za Evropu. Druga teorija bila je unutrašnji obračun između pripadnika balkanske mafije, koji su nekoliko dana prije Stavrićevog ubistva, u operaciji čileanske policije, izgubili tri tone bolivijske droge, procijenjene na 60 miliona dolara.

Oba ubistva, koja se smatraju primjer kaznom za gubitak pošiljke, pripisana su Darku Šariću, označenog kao drugog čovjeka po moći u "Grupi Amerika". I pored brojnih međunarodnih izvještaja, kako Interpola, tako i međunarodnih bezbjednosnih organizacija, organa Vlade Srbije i specijalizovanih medija, u Boliviji su mafijaške grupe sa Balkana i "Grupa Amerika" uspjele da ostanu van radara pravde i ne pojavljuju se u izvještajima obavještajnih snaga za borbu protiv droge ili tužilaštva Bolivije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.